Hardlopen & Sport

Run Baby Run – Wat heb je nodig om te beginnen met hardlopen?

29 april 2020
beginnen met hardlopen

Inmiddels ben ik zelf alweer enkele weken aan het hardlopen en heb ik het weer helemaal te pakken! Hoewel het hardlopen na een zwangerschap echt even anders is, loop ik in ieder geval weer en dat is heerlijk! Toen ik eenmaal opnieuw wilde beginnen met hardlopen dacht ik wel even na over wat ik nodig had. Ik heb nog hardloopschoenen en aan kleding ook gebrek, hoewel niet alles meer zo lekker zit. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, want je kan niet zomaar de deur uitstappen en gaan. Ja, het kan, maar dat gaat echt niet werken als je een doel wil halen. En aangezien ik veel vragen kreeg over hoe ik weer ga beginnen met hardlopen en wat je daarvoor nodig hebt, kwam het idee om hier een blogje over te schrijven. Zo weet je als (opnieuw) beginner wat je nodig hebt om te kunnen hardlopen en wat wellicht handig is om ook te hebben. Heb je de basis, dan kan je beginnen met hardlopen en kijken of het wat voor je is. Zo hoef je niet meteen kapitalen uit te geven. Een sporthorloge komt later wel als je het echt te pakken hebt! Dit zijn mijn tips voor wat je nodig hebt om te beginnen met hardlopen!

Goede hardloopschoenen

Als iets belangrijk is bij het hardlopen, dan is het wel het hebben van goede hardloopschoenen. Mijn eerste kilometers liep ik op oude, te kleine sportschoenen en geloof mij, dit is geen aanrader. Het demotiveerde mij zo erg dat ik soms na een tientallen meters alweer omdraaide en naar huis ging, het deed zo’n pijn! Omdat ik wel wilde blijven hardlopen ben ik naar een hardloopwinkel gegaan waar ik een analyse heb gekregen om te zien welke schoenen bij mij zouden passen. Aan de hand daarvan kocht ik mijn eerste, echte hardloopschoenen. Ze waren foei lelijk, maar liepen heerlijk! Laat je dus niet verleiden door de mooiste modellen, maar ga voor een schoen die goed bij jou past.

Sportkleding

Je hoeft echt niet meteen een complete garderobe aan hardloopkleding te kopen, maar wat kleding waar jij je prettig in kan bewegen is wel zo fijn. Kijk eerst eens in je kledingkast of je daar nog iets van sportkleding hebt liggen en trek dat aan. Zo kan je het hardlopen eerst even uitproberen zonder er al te veel aan uit te geven. Zelf kocht ik wel een hardlooptight toen ik begon, maar had ik verder gewoon een oude hoodie van m’n vriend aan. Die werd al snel vervangen voor een echt sportshirt, want zo fijn liep dat niet. En wil je toch wat leuke hardloopkleding aanschaffen, omdat het je misschien net even wat extra motivatie geeft, kijk dan bij de Decathlon bijvoorbeeld. Hier hebben ze een leuke collectie hardloopkleding die ook nog eens vriendelijk is voor de portemonnee!

Trainingsschema of App

Iets wat ik als beginner echt nodig had, was een trainingsschema. Het heeft zoveel voordelen dan zomaar lopen wanneer je zin hebt. Je weet precies welke trainingen je elke week moet doen en hoeveel tijd je daar ongeveer aan kwijt bent. Dit kan je dus makkelijk inplannen in je agenda. Daarnaast weet je in ieder geval dat je het op een goede manier aanpakt en dat je niet teveel of te weinig traint. Een goede leidraad dus als je beginner bent. Zelf gebruik ik een trainingsschema uit het e-book van runninggirls.nl. Deze is speciaal voor beginners en heeft naast een trainingsschema, veel tips waar je op moet letten als je wilt gaan hardlopen. De trainingen zet ik in mijn Garmin horloge en zo weet ik precies wat ik moet doen. Maar ik snap natuurlijk heel goed dat de meeste beginners niet zo’n horloge hebben. Een goed alternatief is om dan een app te downloaden waar je mee kan hardlopen en waar je ook een trainingsschema kan volgen. Dit heb ik zelf ook gedaan toen ik echt voor het eerst begon, inmiddels al 8 jaar geleden. Er zijn veel apps die je kan gebruiken, maar de bekenden zijn wel Runkeeper, Nike+ Running, Runtastic, Hardlopen met Evy of Map my Run. Keuze genoeg dus!

Decathlon hardloopschoenen

Motivatie en doorzettingsvermogen

Je hebt hardloopschoenen, wat sportkleding om aan te trekken en er staat een trainingsschema klaar om te volgen, dus je bent er! Maar er is nog iets wat naast dit allemaal, heel belangrijk is. Want zonder motivatie en doorzettingsvermogen kom je er niet! Het vergt namelijk nogal wat van jezelf om minimaal drie keer de deur uit te gaan om te gaan hardlopen. Als je dit niet gewend bent, kan dit nog wel eens lastig worden. Er komen namelijk momenten dat je echt geen zin hebt om te gaan. Dat hoort er allemaal bij, maar met een beetje extra motivatie en doorzettingsvermogen, lukt het beter om toch wel te gaan. Zelf motiveert het mij om af te spreken wanneer ik ga lopen. Nu Rijk er is moet ik er veel beter op letten wanneer ik kan lopen. Dus samen met mijn vriend kijk ik in onze agenda wanneer het mogelijk is en dan moet ik ook daadwerkelijk dan gaan. Een mooie stok achter de deur. Daarnaast heb ik een doel voor ogen en die bereik ik alleen als ik goed train. En ik weet gewoon hoe heerlijk het is om een goede training te lopen. Het geeft zo’n voldaan gevoel! Genoeg motivatie dus om te gaan hardlopen.

Maar ondanks alle motivatiepunten heb ik ook daadwerkelijk wel eens geen zin en kan ik wel duizend smoesjes verzinnen om niet te gaan. Dan komt het doorzettingsvermogen om de hoek kijken. En dit is iets wat ik de afgelopen jaren heb geleerd bij het hardlopen. Het ging echt niet altijd vanzelf en de een is hier misschien beter in dan de ander. Maar er valt aan te werken. Train een paar keer voor een marathon en je moet wel ­čśë Zonder gekkigheid, als je geen zin hebt, bedenk dan hoe het voelt als je klaar bent. Het zit echt een stuk lekkerder op de bank als je weet dat je gegaan dan als je nog moet. Soms is het gewoon even die schoenen aantrekken en maar gaan zonder er teveel over na te denken. Je bent jezelf achteraf dankbaar, geloof mij. En elke keer dat jij jezelf zover krijgt dat je toch gaat, werk je aan je doorzettingsvermogen. Win-win dus!

Dit zo op een rijtje geeft wel aan dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om te beginnen met hardlopen. En het allermooiste is ook nog eens, het kan altijd en vrijwel overal. Je bent niet afhankelijk van een sportschool, maar je stapt gewoon de deur uit en je kan gaan. Dat is het mooie aan hardlopen. De weg is van jou en je bent vrij om te gaan waar jij heen wilt. Het allerbelangrijkste is dan om alleen nog maar te genieten. Ook al is het afzien in het begin, dat komt echt vanzelf en dan kan je niet meer zonder hardlopen, geloof mij daar maar in!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.