Reizen

Travel – Citytrip on a budget

16 februari 2017
budget citytrip
Citytrips zijn altijd leuk en geven een echt vakantiegevoel ook al ben je maar een paar dagen weg. Het nadeel is alleen dat het vaak duurder is dan je eerst had verwacht. Met een vliegticket, hotel en alle andere kosten zit je al snel op enkele honderden euro’s voor een paar dagen weg. Met deze tips kan je een weekend weg zonder dat dit meteen een fortuin kost.

Als eerste moet je flexibel zijn, zowel in wanneer je wilt gaan als waar je heen wilt. Als dit beiden nog open is, dan zijn er veel opties beschikbaar en kom je misschien wel op plekken terecht die je van tevoren nooit had gedacht. Kijk dus eens verder dan Barcelona, Parijs of Rome. Stuk voor stuk leuke steden, maar erg populair en vooral toeristisch, dus ook vaak duurder. Maak eens gebruik van budget vliegtuigmaatschappijen, zoals Ryanair, Easyjet en Wizzair en kijk waar ze allemaal naar toe vliegen. Dit kan je veel inspiratie geven voor het kiezen van een nieuwe bestemming. Vaak maken deze budget vliegmaatschappijen gebruik van kleinere vliegvelden die bij minder grote steden liggen. Minder bekend is vaak ook goedkoper. Denk aan steden als Gdanks, Edinburgh, Riga en Boedapest.

Wanneer je gaat is ook een belangrijk punt. Als er schoolvakanties zijn is het vaak drukker en duurder. Probeer zoveel mogelijk om buiten de vakanties weg te gaan. Ook kan het voordeliger zijn om doordeweeks een paar dagen weg te gaan in plaats in van het weekend. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar als jouw werk dit toelaat, maak hier dan gebruik van! Daarnaast er is natuurlijk ook nog het laagseizoen, denk hierbij vooral aan de winter in Europa. Mijn eigen ervaring is dat je in de winter een stuk voordeliger kan reizen dan in de rest van het jaar. Het is wat kouder maar voor een citytrip vind ik dat zelf nooit een probleem! Zo ben ik eens in februari naar Madrid geweest, we hadden heerlijk weer, er waren weinig toeristen en het was echt stukken goedkoper dan in het hoogseizoen.

Hoe je er komt is ook een factor waar je op kunt besparen. Vliegen kan erg voordelig met de lowcost vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, Wizzair, Easyjet en Transavia. Een enkeltje kan je al voor een tientje boeken! Let daarbij wel op vanaf waar je vliegt en wat het kost om daar te komen. Dan kan je ook kiezen om met de bus te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de Flixbus die steeds actiever wordt in Nederland. Met de bus kan je goedkoop naar veel plekken in Europa. Het netwerk wordt steeds groter en dus zijn er steeds meer mogelijkheden. Zelf ben ik afgelopen zomer naar Berlijn geweest met de Flixbus. Er was een mooie earlybird actie en voor het fijne bedrag van 19,98 had ik een retourtje Groningen-Berlijn in de pocket! Daarnaast kan je altijd met de auto gaan, dit kan voordelig zijn als je met meerdere mensen weggaat. Bedenk dan wel wat de brandstofkosten zijn en of je gemakkelijk de auto kwijt kan in de buurt van je verblijfplaats. Gemakkelijk is het zeker, maar vaak niet de goedkoopste optie. Als laatste kan je voor de trein kiezen. Binnen Europa kan je vrij makkelijk reizen met de trein en dit vind ik zelf een relaxte manier van reizen. Op de site van NS kan je zien waar ze heen rijden en wat het gaat kosten.

Dan heb je ook nog het vervoer in de stad zelf. Lopen kost natuurlijk niks en is de voordeligste optie, maar sommige steden zijn echt te groot om lopend te verkennen. Een fiets huren kan erg leuk zijn, dit verschilt nogal per stad, dus check eerst van tevoren of het makkelijk fietsen is. Op deze manier kan je zelf de stad ontdekken en op plekken komen waar je met het openbaar vervoer niet snel kan komen. Mochten lopen en fietsen je teveel moeite kosten dan zijn er nog andere opties. Maak vooral gebruik van het openbaar vervoer, dat is vrijwel altijd de goedkoopste optie. Veel steden hebben een speciale kaart voor toeristen waarmee je enkele dagen gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Dit kan heel voordelig zijn.

Hoe minder eisen je stelt bij een verblijf, hoe goedkoper het kan. Voor een bed in een hostel betaal je weinig per nacht. Je slaapt dan wel met anderen op een kamer en de badkamer moet je delen. Dit kan erg gezellig zijn! Ben je meer gesteld op je privacy dan kan je beter gaan voor een hotelkamer. Zoek altijd naar goede aanbiedingen en maak gebruik van tripadvisor. Op deze site kan je zien op welke site je het goedkoopst een hotelkamer kan boeken. Een andere optie is huren via Airbnb. Vaak is dit goedkoper dan een hotelkamer en voelt het meer alsof je woont in de stad. Ook bij Airbnb heb je verschillende opties om te kiezen, een eigen appartement of een gedeelde slaapkamer, alles is mogelijk. Ook hierbij geldt, goed zoeken loont!

De kosten voor eten en drinken kunnen ook behoorlijk uitlopen, zeker als je elke keer buiten de deur gaat eten. Let erop bij het boeken van je verblijf of er ontbijt bij zit, als dit zo is scheelt dit weer en maak hier dan ook goed gebruik van! Breng ook bezoekjes aan de plaatselijke supermarkt. Naast dat supermarkten in het buitenland altijd een feestje zijn om te bezoeken, kan je hier goedkoop drinken en je lunch scoren. Zelf vind ik het erg leuk om supermarkten door te slenteren op zoek naar eten wat wij in Nederland niet hebben. Wil je toch buiten de deur eten, ga dan naar markten toe waar je kan eten. Hier kan je vaak voor een fijn prijsje een lekkere lunch of maaltijd krijgen. Wil je echt uit eten, doe dan je research zodat je van tevoren weet waar je gaat en wat het ongeveer zal gaan kosten. En niet op zoek gaan naar een eettentje terwijl je ontzettend trek hebt! Dan neem je als snel genoeg met een duurdere tent dan je van tevoren had begroot.

De echte basisuitgaven waar je niet omheen kunt zijn nu wel besproken, maar daarnaast wil je misschien ook nog wel shoppen of een attractie bezoeken. Met shoppen kan je natuurlijk het zo gek maken als je wilt en al dat geld wat je aan je reis en verblijf hebt bespaard, kan je natuurlijk weer uitgeven, win! Maar misschien wil je ook nog wat attracties bezoeken. Kijk dan of er ook gratis mogelijkheden zijn. Sommige musea zijn gratis te bezoeken, dus zoek dit van tevoren uit! Daarnaast zijn er ook veel steden die combipassen aanbieden. Bedenk dan eerst wat je wilt bezoeken en wat dit gaat kosten. Dan kan je kijken of zo’n combipas voordeliger voor je is. Dit kan soms erg veel schelen!

Alles samengevat vergt een goedkope citytrip wel wat research van tevoren. Voor mij is dit altijd de voorpret van een citytrip en kan ik mij hier uren mee vermaken. En hoe beter je alles uitzoekt, des te goedkoper je op reis kan!

Waar gaat jou volgende citytrip naar toe?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.