Hardlopen & Sport

Running – Mijn Favoriete Hardloopwedstrijden

23 januari 2017
hardloopwedstrijden

In de 4 jaar dat ik aan het hardlopen ben, heb ik al aan veel hardloopwedstrijden meegedaan, van hele kleine dorpsruns tot massale wedstrijden in de grote steden. Elke wedstrijd heeft zo zijn charme, maar toch heb ik mijn favorieten er tussen zitten. Dit zijn hardloopwedstrijden die bijvoorbeeld heel mooi zijn om aan mee te doen of die voor mij een bijzondere ervaring waren om te lopen. Hieronder deel ik mijn favoriete hardloopwedstrijden.

Disneyland Parijs halve marathon + 5km

Dit is wel de meest magische halve marathon die ik ooit heb gelopen. Stel je voor dat je, terwijl de zon opkomt, door Disneyland Parijs heen loopt met alleen maar hardlopers en je onder het kasteel door gaat en je je beseft dat je gewoon in een Disneypark aan het hardlopen bent, hoe gaaf! Overal staan Disneyfiguren waar je mee op de foto kan en het andere personeel staat je enthousiast langs de kant aan te moedigen. Dit was een wedstrijd die je één keer in je leven loopt en wat echt iets is om nooit meer te vergeten. Deze wedstrijd was ook zo goed georganiseerd, schone en vooral veel dixie’s, genoeg eten en drinken onderweg en de route was fantastisch. De eerste kilometers leg je af in beide Disneyparken, wat natuurlijk heel bijzonder is, dan ga je achter de schermen, leuk om te zien! Daarna ga je via een lange weg naar een dorpje toe, waar je een rondje loopt en vanaf daar ga je weer terug richting het park. De laatste kilometers loop je langs de hotels en de finish is al snel in het zicht. De medaille die wij kregen was mega groot, goud, fout en echt over de top! Als je ooit de kans krijgt om aan deze wedstrijd mee te doen, grijp die dan aan en run Disney! En is een halve marathon nog net iets te ver, kies dan voor de 5km of 10km. Wij hebben ook de 5km gelopen en dat was een mooi voorproefje van de halve marathon de dag erna. Volgend jaar is er ook nog een 10km op het programma erbij gekomen en loop je alle 3 de afstanden dan krijg je een extra medaille. Dat zijn nog eens goals!

Halve marathon Disneyland Parijs

Dam tot Damloop

Tijdens de laatste kilometers van mijn eerst Damloop kwam ik Kelly tegen. Ik herkende haar aan het shirt wat ze aanhad, waar iets met Groningen op stond, en ik zag dat zij het zwaar had, ze kon niet meer. Ik had nog genoeg energie om haar aan te moedigen en schreeuwde naar haar; ‘kom op Groningen!’ en rende verder door naar de finish. Later herkende zij mij op Instagram als het meisje dat haar aanmoedigde en dit was het begin van een mooie vriendschap. Sinds die tijd ben ik ook elke dinsdagavond gaat trainen bij RunningGirlsGroningen waardoor ik veel sneller ben geworden. Deze wedstrijd is voor mij dus een leuke ervaring geweest, maar de race zelf vind ik ook leuk om te lopen. Zodra je over de start bent gegaan en de bocht om bent, ga je de IJtunnel in en daar staat altijd een band met trommels, enorm lawaai geeft dit en hierdoor krijg ik elke keer weer kippenvel! Aan de route staan zoveel mensen je aan te moedigen en dat kan je net even dat extra beetje energie geven. Er zitten ook saaie stukken in waarbij je over een industrieterrein loopt, maar dit vind ik soms ook wel lekker, gewoon simpel kilometers maken. Zodra je Zaandam in komt, begint het feest pas echt. Rijendik staat het publiek iedereen aan te moedigen en heerst er echt een feeststemming, zo gezellig!

Dam tot damloop

Berenloop

Sinds mijn vriend en ik bij elkaar zijn, gaan we samen naar Terschelling. Onze eerste vakantie was op dit eiland en elk jaar kwamen we hier met de hele familie, een echte traditie. Het is dus echt een beetje “ons eiland”. Vanaf het moment dat ik aan het hardlopen ben begonnen en van de Berenloop hoorde, wilde ik deze lopen. Het eiland waar wij zo graag komen, wat zou dat gaaf zijn om daar een halve marathon te lopen! Deze wedstrijd vind elk jaar plaats in november en er zijn verschillende afstanden die je kan lopen, waaronder de hele en halve marathon. In 2015 heb ik, samen met mijn zwager en schoonzus, de halve marathon gelopen op dit prachtige eiland. De start is in West-Terschelling, midden in dorp bij de Brandaris, en loopt over het hele eiland. Vanaf kilometer 15 ga je het strand op en mag je 3km ploeteren door het zand. Daarna is het nog maar een paar kilometer naar de finish in West. Vooral het stuk op het strand was iets waar ik tegenop zag, want dat leek mij zo zwaar. Daarom had ik de eerste 15km mijzelf ingehouden zodat ik energie over zou houden en voor mijn gevoel begon de wedstrijd op het strand pas echt. Zwaar was het zeker, maar toch viel het mij best mee, als je maar door hebt hoe je moet lopen, is het goed te doen. De laatste kilometers had ik dan ook nog energie over en kon ik nog versnellen tot aan de finish. Deze halve marathon was dan ook voor mij echt genieten en ik kijk er altijd nog met veel plezier naar terug.

Berenloop Terschelling

4Mijl

Dé hardloopwedstrijd van Groningen is echt de 4Mijl. Al lang voordat ik aan hardlopen deed, zag ik elk jaar mensen lopen van Haren naar de stad en had ik als doel om hier ooit aan mee te doen. Inmiddels heb ik de 4Mijl al 4 keer gelopen en elke keer is het weer een bijzondere wedstrijd. Soms loop ik het samen met anderen en de andere keer weer alleen, uiteindelijk ren je toch vaak in je eentje dus dat vind ik nooit zo erg. Het is elk jaar weer hopen op een laag startnummer, want hoe lager het nummer, des te eerder je mag starten en hoe rustiger het is op het parcours. Het kan namelijk wel behoorlijk druk worden omdat het zo populair is. Het is natuurlijk een afstand is die veel mensen kunnen lopen. Als je echt voor een PR wilt gaan, kan dit nog wel eens frustrerend zijn, te veel mensen die langzamer zijn dat jij bent en die niet aan de kant gaan, maar dat heeft ook weer z’n charme en dat hoort een beetje bij de 4Mijl. Ondanks de drukte loop ik toch elke keer weer een PR! 

4Mijl Groningen

De komende tijd heb ook weer wat leuke hardloopwedstrijden op de planning staan zoals de marathon van Rotterdam en de Midwintermarathon in Apeldoorn. Beide heb ik nog niet eerder gelopen, dus wellicht komen deze binnenkort ook op mijn favorieten lijstje! Wat is jouw favoriete hardloopwedstrijd?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.