Hardlopen & Sport

Ga ik een marathon lopen dit voorjaar?!

11 februari 2019
marathon Rotterdam

De vraag die ik de afgelopen tijd ontzettend vaak heb gehad, is of ik weer een marathon ga lopen. Of eerder, wat mijn volgende marathon gaat worden. De vraag snap ik heel goed, want inmiddels heb ik 3 marathons gelopen en lijkt dan heel logisch dat er altijd wel weer een volgende in de planning staat. Nou had ik na de Berlijn marathon ook meteen het idee om weer voor een marathon te gaan. Alleen al om toch echt een keer onder die 4 uur te komen. Ik weet gewoon dat het erin zit, maar dat het er echt nooit goed uitgekomen is. Maar langzaam aan ebde het gevoel van een marathon uitlopen langzaam aan weg. Want het kost zo ontzettend veel tijd om te trainen en ik wilde gewoon niet weer de teleurstelling dat het niet zo zou gaan als ik zou willen.

Totdat ik in november de bij de Berenloop een ontzettend goede tijd neerzette op de halve marathon. Vrij gemakkelijk liep ik daar een PR met een hele mooie tijd van 1:51. Dit gaf mij een ontzettende boost zelfvertrouwen dat ik toch echt wel een mooie tijd kan neerzetten. Maar daadwerkelijk de knoop doorzetten om voor een marathon vond ik best lastig. Niet alleen om mij weer in te zetten voor de trainingen, maar ook met de vraag voor welke is dan zou gaan. Dus het idee liet ik eerst nog even varen en ik besloot gewoon per hardloopwedstrijd te kijken hoe het zou gaan en of ik het trainen weer zou willen oppakken.

In december liep ik 15km bij de Bruggenloop in Rotterdam en weer ging deze wedstrijd ontzettend lekker! Tevens een bewijs dat hardlopen mij goed afgaat en dat ik meer kan dan ik van tevoren soms denk. Alleen toen kwamen de feestdagen en was ik het ritme in trainen totaal kwijt. Ik had geen tijd, zin en nog wel honderd smoesjes om niet te gaan. Dit duurde twee weken en toen kreeg ik een schop onder m’n kont, want er moest wat gedaan worden. In februari zou ik namelijk 25km bij de Midwinter Marathon lopen en daar moet gewoon voor getraind worden. Met een strak trainingsschema van 4 weken sprak ik met mijzelf af, als dit goed ga, schrijf ik mij in voor een marathon.

En om een lang verhaal kort te maken, het trainen ging heel gemakkelijk en super goed! Daarnaast liep ik de wedstrijd nog veel beter dan ik ooit van tevoren had gedacht en verbeterde ik mijn PR met ruim 3 minuten!! Dit was voor mij echt de bevestiging die ik nodig had. Ik heb mijn trainingen goed uitgevoerd en de 25km als fantastisch ervaren! Eigenlijk had ik het tijdens de tweede trainingsweek al in m’n hoofd, die marathon ga ik gewoon weer lopen! Dus zonder dat iemand het wist, schreef ik mij in voor een marathon…

Voor welke marathon ik ga? Rotterdam #demooiste! Twee jaar geleden deed ik ook mee aan deze marathon en ik weet nog hoe fantastisch het was. Het publiek is echt zo enthousiast en bij de laatste kilometers heb ik dat gewoon nodig. Verder vind ik het fijn om dezelfde marathon te doen zodat ik weet wat ik kan verwachten. Er zijn geen nieuwigheden, want het is bekend, en ik kan mij zo echt richting op het hardlopen.

Nu is het nog maar 8 weken tot de marathon en dat klinkt echt kort! Gelukkig begin ik nu niet met trainen, maar was ik stiekem de afgelopen tijd al bezig met de marathon en waren m’n trainingen daar ook op gericht. Ik zie het in ieder geval helemaal zitten om de komende twee maanden mij weer te richten op hardlopen en om zo fit mogelijk aan de start te staan! En zal 4x voor mij dan scheepsrecht zijn en kan ik die sub4 dit keer wel halen? Ik heb in ieder geval zin om vol de trainingen in te gaan en uiteindelijk keihard te knallen op 7 april! Rotterdam, here I come!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.