Hardlopen & Sport

Running – Mijn favoriete hardlooproutes in Groningen

1 februari 2017
hardlopen in groningen

Mijn meeste hardlooproutes loop in natuurlijk in mijn woonplaats Groningen. Hier liep ik mijn eerste meters en inmiddels heb ik al hardlopend de hele stad zo’n beetje wel gezien. Vandaag deel ik de plekken waar je goed kan hardlopen in Groningen. Dit zijn mijn favoriete hardlooproutes in de stad.

Het Noorderplantsoen

Ik heb het geluk dat ik naast het Noorderplantsoen woon. Ik stap de deur uit en zie het plantsoen al voor mij liggen. Hier heb ik ook mijn eerste hardlooprondjes gelopen. Die waren toen nog heel erg klein en daardoor was dit de ideale locatie. Als je namelijk een rondje plantsoen loopt, dan heb je er ongeveer 2 kilometer opzitten. Daarom loop ik hier vaak alleen mijn korte afstanden. Je bent er al snel door heen en om nou de hele tijd hetzelfde rondje te lopen, vind ik ook niet zo veel aan. Maar voor de beginnende hardloper of voor de kleine rondjes is het Noorderplantsoen een ideale plek voor een rondje rennen. 

noorderplantsoen

Kardinge

Dit is een van mijn favoriete plekken om te gaan lopen. Om er te komen ben ik al zo’n 4km onderweg en voor een duurloop vind ik dit heel fijn! Hierdoor krijg ik namelijk het gevoel dat ik pas echt begin bij Kardinge terwijl ik er dan al 4km op heb zitten. Het leuke van Kardinge is, is dat het welbekende 4Mijl pad hier is. De naam zegt het al wel, maar er is een route dat precies 4mijl oftewel 6.4km is. Dit pad heeft lange, rechte paden en dat vind ik persoonlijk heel erg prettig lopen. Zonder dat je het door hebt, vliegen de kilometers voorbij. Je hoeft niet na te denken waar je heen gaat. Als je nog een stukje verder gaat dat het 4Mijlpad, kom je in het platteland van Groningen terecht, ook echt een aanrader om door te lopen. Eindeloze weggetjes in het uitgestrekte platteland. Een ideale plek voor een duurloop dus.

kardinge

Het Stadspark

Precies 2km van mijn huis ligt het Stadspark. Zodra je het park binnen loopt, heb je eerst een hele lange rechte weg die je helemaal af kunt lopen. Als je deze weg blijft volgen, loop je een rondje om de vijver heen wat precies een kilometer is. Hier kan je zelf een interval training houden, want elke 100m staat aangegeven voor een kilometer lang. Erg handig! Heb je daar geen zin in of staat het niet in je schema, duik dat het park verder in. Overal zijn kleine paadjes waar je lekker kunt verdwalen. Vooral in de zomer vind ik het heerlijk om in het park te lopen, omdat het vaak een stukje koeler is door de schaduw van alle bomen.

stadspark

Reitdiep

Nog een route die ik vanaf mijn huis makkelijk kan lopen. Deze route gaat langs het Reitdiep en begint bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. Daar loopt een fietspad langs het water van het Reitdiep. Blijf deze de hele tijd volgen en als je bij de sluis bent, heb je er ongeveer 5km opzitten. Dit pad loopt de hele tijd langs het water en als je eenmaal uit de stad bent, is het heerlijk rustig. Ook dit pad gaat de hele tijd rechtdoor, mijn favoriet, met af en toe een bochtje. Als je bij de sluis kan je teruggaan of verder lopen. Als je verder loopt, bedenk dan goed hoever je nog wilt lopen en welke route dan handig is. Vaak steek ik de brug over en loop dan via het Van Starkenborghkanaal weer terug, een mooie route voor een duurloop.

reitdiep

Paterswoldsemeer

Sinds ik weer aan het trainen ben voor een marathon loop ik vaak een rondje om het Paterswoldsemeer. Dit meer ligt ten zuiden van de stad Groningen en een rondje eromheen is ongeveer 11km. Zelf vind ik het heerlijk om langs het water te lopen, dit is echt een fijne plek om dat te doen. Als ik een kortere duurloop heb dan is dit de plek waar ik naar toe ga. Ik moet er eerst nog heen, dus uiteindelijk zit ik vaak rond de 20km wanneer ik dit rondje heb gedaan. Deze route is populair bij andere hardlopers, want ik kom deze altijd onderweg tegen. Even groeten en weer door!

paterswoldsemeer

Dit zijn plekken waar je kan hardlopen in Groningen. Deze routes zijn bij mij echt favoriet om te lopen. Aan de hand van de afstand die op de planning staat, bepaal ik welke route ik neem. Af en toe ga ik ook wel eens een andere kant op, maar ik blijf toch elke keer terugkomen bij deze plekken.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.