Hardlopen & Sport Reizen

Hardlopen op vakantie? Doen! + 5 tips

21 maart 2018
hardlopen op vakantie

Afgelopen februari heb ik tijdens mijn tripje hardgelopen in 4 verschillende landen en binnenkort staat weer een reis op de planning waar de hardloopschoenen ook zeker mee gaan. Hardlopen op vakantie is dus écht een combinatie van mijn favoriete hobby’s, hardlopen en reizen. Niets is leuker dan ‘s ochtends vroeg op een onbekende omgeving rond te rennen en op die manier de dag te beginnen. Ik kan gewoon niet op vakantie gaan zonder mijn hardloopspullen mee te nemen. Inmiddels heb ik hardgelopen op het strand van Mexico, in de drukke stad Hanoi, in de besneeuwde bergen van Oostenrijk en zelfs meerdere keren in Disneyland Parijs! Op veel plekken ter wereld heb ik mijn hardloopschoenen wel eens neergezet. Maar de stap om daadwerkelijk op een onbekende plek te gaan hardlopen, is soms best groot. Daarom deel ik mijn tips die ik zelf gebruik als ik ga hardlopen op vakantie.

hardlopen op vakantie

Tip 1 –  Neem altijd je hardloopspullen mee

Deze tip ligt natuurlijk erg voor de hand, maar zonder je hardloopschoenen gaat hardlopen toch écht een stuk minder 😉 Zelf ben ik ook wel eens ergens heen gegaan zonder hardloopspullen, wat een spijt had ik daar altijd van! Juist als het niet kan, wil je het alleen maar meer. In je koffer is er altijd wel een plekje voor wat hardloopkleding en goede hardloopschoenen komen altijd van pas tijdens een tripje. Check van tevoren de weersvoorspellingen en neem de juiste kleding mee. Vergeet ook niet je horloge en lader mee te nemen!

Tip 2 – Zoek van tevoren uit waar je gaat hardlopen

Doe een beetje research en zoek een route of locatie uit waar je wilt gaan hardlopen. Ben je in de natuur en zijn er mooie wandelroutes in de buurt, misschien kan je daar ook hardlopend overheen. Of zit je midden in de stad, zoek de mooiste plekjes op die je niet wilt missen. Het vergt een beetje voorbereiding, maar zo loop jij wel op hele bijzondere plekken hard. Op Google maps kan je heel handig een route uitstippelen of maak gebruik van MapMyRun om te zien waar anderen lopen op dezelfde plek waar jij verblijft. Wat ik zelf ook wel eens doe, is kijken naar het parcours van een hardloopwedstrijd die op de plek is gehouden waar ik op dat moment ben. Vaak is dit een leuke route om te lopen ook als is er op dat moment ook geen wedstrijd. En ben je écht bang om de weg kwijt te raken, ren dan een aantal kilometer een bepaalde kant op, draai je om en ga weer dezelfde kant terug. Zo is de kans om te verdwalen heel klein.

Tip 3 – Sta vroeg op

De wekker zetten vind ik zelf een enorme must bij het hardlopen op vakantie. Het is zo heerlijk om voor het ontbijt aan een rondje te gaan hardlopen. Het is nog rustig op straat, in de zomer is de temperatuur aangenaam en je begint de dag meteen goed! Alleen maar voordelen om zo vroeg mogelijk te lopen. Helaas moet je wel je wekker zetten, maar geloof mij, dit is echt de moeite waard. Zo liep ik in Praag ‘s ochtends vroeg op een lege Karelsbrug en zag ik op Langkawi, Maleisië de bevolking langzaam aan hun dag beginnen. Dit zijn de mooiste momenten van de dag die je anders mist, dus zet die wekker!

Tip 4 – Ren mee met een running crew of tour

Weer een tip waar je van tevoren wat onderzoek voor moet doen, maar zeker de moeite waard! Tegenwoordig zijn er veel steden met running crews en daar kan je vaak gewoon een keertje mee hardlopen. Samen met Kelly liep ik in Hamburg met Run Fleet mee, een plaatselijke running crew. Zo liepen wij, heel gezellig, met een grote groep door de stad en leerden wij meteen medehardlopers kennen, altijd leuk! Geen zin om met een crew te lopen? Kies dan voor een hardlooptour, google de plek waar je heen gaat + running tour en voilà, vaak krijg je hiermee wel een goede hit. Hoe leuk is het om al hardlopend, onder begeleiding van een gids, een stad te ontdekken. Twee vliegen in één klap, want en je hebt je training gedaan en je bent meer te weten gekomen over de stad!

Tip 5 – Veiligheid voor alles

Je hebt je hardloopspullen mee, een route uitgestippeld en je bent klaar om te gaan. Maar wacht nog even voor je de deur uit gaat. Neem je telefoon mee zodat je de weg kan terugzoeken als je verdwaalt bent of iemand kan bellen. Zorg ervoor dat je wat contant geld bij je hebt zodat je water kan kopen of een kaartje voor de bus kan kopen als dat nodig is. Een kaartje met het adres van je verblijfplaats mag je ook niet vergeten. En laat altijd iemand weten dat je gaat hardlopen, waar je bent en hoe lang je ongeveer gaat lopen. Een goede voorbereiding kan een hoop ellende besparen.

hardlopen op vakantie

Dit zijn mijn tips om te gaan hardlopen op vakantie! Over ruim 2 weken mag ik zelf weer hardlopen op onbekende plekken aan de andere kant van de wereld, want wij gaan naar Amerika! Daar heb ik zoveel zin in en helemaal om daar te gaan hardlopen. Ik heb natuurlijk al wat onderzoek gedaan naar leuke plekke om te gaan lopen en ik kan niet wachten! Ga jij ook altijd hardlopen tijdens je vakantie?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anne - Ditisanne.nl 22 maart 2018 at 12:14

    Leuk, herkenbaar! Ik ben niet zo’n hele grote fan van hardlopen, maar op een of andere manier wel tijdens het reizen… 🙂 Zo liep ik hard in Krakau, in Ierland, in Zuid-Afrika en was het plan om ook in Wenen te gaan rennen, maar toen werd het de avond er voor iets te laat… 🙂 Maar heel herkenbaar wat je schrijft!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.