Hardlopen & Sport

Run Baby Run – Hoe gaat het hardlopen?

24 april 2020
hoe gaat het hardlopen na de zwangerschap

De eerste trainingsweken zitten erop, het is nu echt begonnen. Ik heb alle trainingen gedaan, op eentje na, en kan wel stellen dat ik soort van back on track ben. Al moet ik wel zeggen dat ik mij nog niet echt een fanatieke hardloper voel. Ik voel mij eerder een opnieuw beginner. Aan de ene kant voel ik aan alles bij mijn lijf dat ik echt langzaam moet opbouwen, maar in m’n hoofd weet ik gewoon hoe ik ook kan lopen. Ik bedoel, ik heb 4 marathons gelopen dus ik kan wel zeggen dat ik kan (of kon) hardlopen. Die strijd tussen mijn lijf en lichaam is eentje die soms verdraaid lastig is. En ik weet diep van binnen dat ik echt naar mijn lijf moet luisteren. Daar moet ik het mee doen, die moet de prestatie leveren. Als ik nu al wil gaan lopen zoals ik eerder liep, is de kans vrij groot dat ik snel met een blessure op de bank zit. En dat is wat ik juist niet wil. Dus volg ik netjes mijn trainingsschema voor beginners en begin even helemaal opnieuw.

Maar goed, hoe gaat dat nou, het hardlopen na een zwangerschap? Heel eerlijk, hoe lekker ik het vind om weer te lopen, ik vind het ook verdomd zwaar. In mijn schema moet ik nu al enkele minuten achter elkaar rennen en ik heb hier gewoon soms moeite mee. De reden hiervoor is ook heel logisch en daarom weet ik wat ik er aan kan doen. Van mijn goede conditie is namelijk niks meer over en daarnaast sjouw ik ook nog wat zwangerschapskilo’s mee. En dat merk ik. Bij elke stap word ik er weer aan herinnert dat die eraan zitten. Eigenlijk wel grappig, want hoe meer ik aan het hardlopen ben, des te meer ik er last van heb. En hoe meer ik ga hardlopen, des te eerder ze er weer af gaan, hoop ik tenminste. Het werkt dus wel motiverend om te lopen. Maar ik voel mij hierdoor echt weer een beginner en dan voelt niet altijd zo lekker. Het is misschien ook wel het idee dat ik weet hoe veel beter ik liep toen ik die kilo’s niet mee hoefde te zeulen. Het scheelt echt zo veel!

Ik weet waar ik naartoe wil en dat is lekker lopen zonder dat het teveel moeite kost. Dus ik ga voorlopig gewoon braaf mijn trainingsschema volgen en dan ben ik maar die (opnieuw) beginner. Iedereen moet ergens beginnen en er komt echt wel weer een tijd waar ik marathons loop of zelfs met 5km zou ik al blij zijn! Wat ik ook weet van de allereerste keer dat ik begon met hardlopen, is dat het ook redelijk snel op te bouwen is. En hopelijk loop ik in de zomer 5km achter elkaar, hoe fijn zou dat zijn!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.