Hardlopen & Sport

Running – Hoe ik begon met hardlopen

12 januari 2017
hardlopen
Ook ik ben ooit begonnen met hardlopen en dit ging niet vanzelf. De weg naar het punt waar ik nu ben, ging met pieken en dalen, maar het was en is tot nu toe wel een hele mooie weg!

Alweer bijna 5 jaar geleden ging bij mij de knop op. Toen was ik te zwaar en voelde mij ongezond. Ik wilde sporten, gezonder leven en een betere conditie. Op het moment dat ik begon met hardlopen had ik echt nul conditie. Ik fietste overal heen en af en toe ging ik zwemmen. Dat was mijn lichaamsbeweging. Niet echt veel dus. Maar toen besloot ik te veranderen, dit wilde ik niet langer. Ik zat niet lekker in mijn vel en voelde mij er niet goed bij. Hardlopen leek me altijd wel leuk en het ziet er gemakkelijk uit om te doen. Gewoon de deur uit gaan en lopen, simpel. Dus met een goede motivatie begon ik. Ik had een trainingsapp gedownload met als doel om 5km aan één stuk te kunnen hardlopen. In een oude trui, joggingsbroek en veel te kleine schoenen ging ik op pad. De eerste minuut hardlopen was verschrikkelijk. Wat duurde dat lang en wat was ik blij toen ik weer mocht wandelen. Hoe ging ik in vredesnaam een training van een kwartier volhouden?! En hoe zou ik ooit 5km aan één stuk kunnen hardlopen, dat gaat toch nooit lukken dacht ik bij mezelf. Maar ik zette door en bleef lopen. 3 keer in de week ging ik op pad en ik merkte echt snel vooruitgang. Het ging me steeds gemakkelijker af en voor dat ik het wist kon ik wel een hele kilometer aan één stuk rennen, wat was ik toen trots op mijzelf. Daarom vond ik het wel tijd voor nieuwe schoenen. Ik begon met lopen op oude sportschoenen die achteraf anderhalve maat te klein waren. Op naar de hardloopwinkel voor advies. Daaruit bleek dat ik niet echt moeilijke voeten had en dus de keuze in schoenen was groot. Omdat het mijn eerste schoenen waren, heb ik vrijwel alle schoenen gepast en de schoenen gekozen die het fijnste zaten. Oerlelijk waren ze, maar ze liepen als pantoffels. Ik kon niet wachten om erop te lopen! En wat ging dat hardlopen makkelijk op die schoenen, ik had geen last meer van pijnlijke voeten en ik liep echt op wolken. Wat een verschil kunnen goede schoenen maken. Het doel van de 5km kwam ondertussen steeds dichterbij en de vooruitgang was er zeker.

Op zondag 10 juni 2012 was het dan zover. Ik ging meedoen aan de LadiesRun. Mijn allereerste keer dat ik mee deed aan een hardloopwedstrijd en ook de allereerste keer dat ik 5km zou lopen. Ver van tevoren was ik al aanwezig en zenuwachtig liep ik rond. Al snel was het tijd om naar het startvak te gaan en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar al snel klonk het startschot en gingen we van start. Daar liep ik. Wow, ik deed dit toch maar zo even. Meedoen aan een hardloopwedstrijd, wie had dat ooit gedacht!! En al snel was de eerste ronde van 2,5km gelopen. Dit was genieten en ik snapte iedereen die zo lyrisch over hardlopen was. Ik begon aan mijn laatste ronde en ik had het gevoel dat ik vloog. Ik liep zo lekker en vrijwel zonder moeite. Echt heerlijk! Aan de kant stonden ook nog eens veel supporters die speciaal voor mij kwamen en dat gaf mij nog meer motivatie om nog sneller te gaan. Uiteindelijk kwam de finish in beeld en kon ik nog snel een eindsprintje doen. En mijn eerste 5 kilometers had ik gelopen in 28:46 een tijd om trots op te zijn bij een eerste wedstrijd! Na de finish werd ik onthaald door mijn moeder en lieve vrienden die allemaal hartstikke trots waren en ikzelf natuurlijk ook! Met mijn medaille om nek werd dit gevierd met een wijntje op het terras. Wat gaf dit een heerlijke kik!

Na dit avontuur ging het hardlopen met pieken en dalen. Er waren genoeg maanden waar ik geen stap verzette en waarbij ik ook echt geen zin had. Maar ik pakte het uiteindelijk altijd weer op en inmiddels ben ik wel 3 keer opnieuw begonnen met hardlopen. Sinds de zomer van 2014 train ik wel minstens drie keer in de week en dit hoop ik nog wel een lange tijd voor te houden. Helemaal na het lopen van al die wedstrijden wil ik alleen maar meer. Ik heb voor mijzelf enkele doelen gesteld die ik ooit wil halen en één van die doelen is om de marathon van New York te lopen! Een marathon heb ik inmiddels ook eens gelopen, maar ik wil het zo graag nog een keer doen en dan meteen maar een van de mooiste die er is! Een ander doel, die ik eigenlijk altijd heb, is om sneller te worden. Het liefst loop ik elke wedstrijd een PR en haal ik ooit mijn doel om een marathon onder de 4 uur te lopen! Let’s do this!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.