Hardlopen & Sport

Marathon Q&A Time!

23 september 2018
Marathon Q&A

Tijdens het trainen voor de marathon van Berlijn en na het lopen hiervan, kreeg ik ontzettend veel vragen over de marathon. En dan echt over alles! Daarnaast deed ik gisteren een oproepje op Instagram of jullie nog graag iets wilden weten over het trainen voor een marathon en alles wat daarbij hoort. Hier kreeg ik super veel leuke reacties op en de meeste gestelde vragen beantwoord ik hieronder.

Wat gaat je volgende marathon worden?

Ik doe mee met de loting voor Londen 2019. Echter de kans dat ik ingeloot word, is ontzettend klein, maar ik blijf duimen! Deze marathon lijkt mij écht zo gaaf! Mocht dit niet lukken dan heb ik een rijtje alternatieven voor het voorjaar, mocht ik dan weer eentje willen doen. Komt ‘ie, nog een keertje Rotterdam, Hamburg, Barcelona, Parijs, Los Angelos, Rome, Wenen, Antwerpen, Kopenhagen, Helsinki en Stockholm. Genoeg keuze dus!

Hoeveel, wanneer en wat heb je gegeten en gedronken onderweg?

In mijn Flipbelt had ik 4 gelletjes van Sis, een zakje met cafeïne snoepjes en 2 energierepen van Powerbar. Onderweg heb ik om elke 4-5km een snoepje genomen. Daarnaast nam ik om de 8km een gelletje en bij elke drankpost nam ik een bekertje water. Deze stonden ongeveer om de 5km. Ik nam een slokje water om te drinken en om m’n mond te spoelen. Zo kreeg ik genoeg vocht binnen. En daarnaast maakte ik meteen mijn spons nat. De energierepen heb ik niet genomen, maar die had ik als backup als ik écht honger zou krijgen en dat heb ik niet gehad.

Hoe waren de dagen na de marathon?

Zwaar! Gelukkig had ik een paar dagen vrij na de marathon zodat ik goed kon herstellen. De spierpijn was vooral de eerste paar dagen heel erg, lopen ging niet echt soepel. Daarnaast was ik voor mijn gevoel helemaal leeg en uitgeput. Totaal niet fit dus. De dagen dat ik vrij was, heb ik ook zo weinig mogelijk gedaan om een beetje bij te komen van het hele marathongebeuren.

Wat zou je de volgende keer anders doen in je voorbereiding of tijdens de wedstrijd?

Bij de voorbereiding zou ik nog beter gaan trainen. Door verschillende omstandigheden heb ik niet altijd goed kunnen trainen en dat zou ik de volgende keer willen voorkomen. Daarnaast zou ik vanaf het begin van de training nog beter op m’n voeding willen letten om zo echt optimaal getraind te zijn. Bij de wedstrijd zou ik mijn horloge anders instellen. Ik kreeg nu elke keer een melding van mijn snelheid bij iedere kilometer. Omdat mijn horloge voorliep op kilometers was dit elke keer zo vervelend om te zien, want ik was er nog helemaal niet. De volgende keer zou ik bijv. alleen maar een melding willen krijgen op de 5km of helemaal niet en gewoon de tijd in de gaten houden.

Ga je nu meer wedstrijden lopen voor langere afstanden?

Nu ik drie marathons heb gelopen, kan ik van mijzelf wel zeggen dat ik een echte lange afstandsloper ben. Die duurlopen vind ik gewoon heerlijk! Maar langer dan een marathon zou ik nooit doen. Mijn max is toch echt die 42,195km, verder ga ik niet! Maar marathons ga ik zeker nog vaker lopen.

In hoeveel tijd heb je getraind voor de marathon?

In juni ben ik begonnen met mijn training voor de marathon. Op het moment dat ik begon was mijn conditie niet helemaal optimaal, de hele winter en voorjaar had ik weinig gelopen, maar ik kon nog wel een halve marathon in 2 uur lopen. Ik had dus al wel een hardloopbasis toen ik begon. Uiteindelijk heb ik 14 weken specifiek voor de marathon getraind.

Wat is de langste trainingsafstand die je hebt gelopen voor de marathon?

Mijn allerlangste duurloop was 32km. Deze liep ik 3 weken voor de marathon.

Heb je weleens een moment gehad dat je wilde stoppen?

Tijdens het trainen voor de marathon had ik wel eens geen zin om te gaan, maar stoppen heb ik nooit gewild. Wel wenste ik op een gegeven moment dat het gewoon allemaal voorbij zou zijn. Maar de marathon niet lopen, is nooit in mij opgekomen. Bij het lopen van de marathon heb ik ook geen enkel moment gedacht om uit te stappen. Hoe slecht ik mij ook voelde tijdens de laatste kilometers ik moest en zou die finish halen.

Heb je last gehad van blessures?

Hier kan ik heel kort over zijn, nee, nog nooit gehad! En ik besef mij heel goed dat ik hier heel gelukkig mee mag zijn. Maar ik geloof altijd dat je naar je lichaam moet luisteren en zodra ik pijntjes heb, zorg ik meteen dat ik mijn rust pak en niets ga forceren.

Waarom liep je met een spons?

Grappige vraag! In de goodiebag, die ik kreeg op de Expo bij het ophalen van m’n startnummer, zat een spons. Ik vroeg mij af wat ik er mee moest, want normaal krijg je sponsen langs de route van de marathon. Totdat Gaby op Instagram nog wat lastminute tips gaf over de marathon van Berlijn. Tijdens de marathon werden dus geen sponsen uitgedeeld, maar moest je die ene uit de goodiebag meenemen. Dat heb ik dus gedaan en bijna de helemaal marathon heb ik hiermee gelopen. Heel fijn om iets in m’n hand te hebben en bij elke waterpost heb ik ‘m nat gemaakt, ideaal!

Hoe combineer je werken met het trainen voor een marathon?

Door te plannen! Ik werk fulltime, maar mijn rooster is erg afwisselend. Geen dag is hetzelfde en dit geeft helaas geen structuur, maar wel mogelijkheden om te gaan lopen op momenten naast de avonden of weekenden. Zo deed ik altijd mijn duurloop op een vrije dag, wel vaak in het weekend. Daarnaast liep ik soms voor het werk, als ik pas laat moest beginnen. En soms juist weer na het werk, als ik vroeg vrij was. Maar het trainen en fulltime werken, blijft hoe dan ook een zwarte combinatie. Het trainen kost nou eenmaal veel tijd en dat doe je niet er ‘even’ naast.

Hoe kom je aan een goed trainingsschema?

Online kan je heel veel trainingsschema’s vinden en als je een ervaren hardloper bent, kan je wellicht zelf eentje bedenken. Maar wil je echt een goed trainingsschema hebben, dan moet je naar een trainer of andere professional gaan, zo simpel is dat. Zoek iemand die weet wat er in een goed trainingsschema moet staan en deze kan dan helemaal op jouw wensen afgesteld worden. Mijn trainingsschema is gemaakt door Kelly van RunningGirls.nl en zij heeft speciaal een schema voor mij op maat gemaakt, ideaal!

Heb je de laatste tijd voor de marathon je voedingspatroon aangepast? Zo ja, wat?

Dit heb ik zeker gedaan. Ik ben meer gaan letten op mijn calorie inname, dus gezonder gaan eten. Meer groente en fruit zodat ik voldoende vitamines binnen kreeg. Daarnaast dronk ik de laatste maand voor de marathon geen alcohol meer. En in de week ervoor dronk ik geen koffie meer en dronk ik daarvoor in de plaats bietensap. Vlak voor de marathon at ik juist weer extra koolhydraten en probeerde ik vet eten te vermijden.

Mocht je nog een vraag hebben over de marathon en staat die hier niet tussen, laat het dan hieronder een berichtje achter zodat ik nog antwoord kan geven!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.