Reizen

Mijn tips voor de perfecte babymoon

31 augustus 2019
Tips Babymoon

Een babymoon is iets wat veel stellen doen als ze in verwachting zijn van een kindje. Een laatste keer met z’n tweeën op vakantie nu het nog kan! Toevallig hadden wij al een vakantie in de zomer staan en dat werd dus onze babymoon. Ik vond het heel fijn om wat tijd samen te hebben om echt stil te staan dat er zometeen een kindje komt. Minder dan een week geleden zijn wij terug gekomen van onze vakantie in Portugal. Deze reis viel precies in het tweede trimester van mijn zwangerschap en dit was heel goed bevallen. Toch is een babymoon net even anders dan een gewone vakantie en zijn er dingen waar je op moet letten. In deze blog deel ik mijn tips voor de perfecte babymoon!

Ga voor comfort

Gun jezelf net even wat meer comfort en luxe tijdens de babymoon. Misschien heb je al wat last van je lijf of van andere kwaaltjes en dan is het wel zo fijn om er comfortabel bij te zitten. In het vliegtuig kan je kiezen voor zitplaatsen met meer ruimte en ga voor verblijf waar jij je prettig zou voelen. Voordat je kiest voor het vervoer of verblijf loont het dus wel even om een goede research te doen. Wat zijn de reviews, wat zijn je eigen minimale eisen en wat wil je absoluut niet. Bedenk dat goed van tevoren zodat het niet tegen kan vallen en jij een comfortabele vakantie hebt.

De beste periode om te gaan is in het tweede trimester

De perfecte periode om op babymoon te gaan is in het tweede trimester. De kwaaltjes die je in het eerste trimester kan hebben, zijn als het goed is verdwenen en je energie is terug. Verder heb je nog niet veel last van je buik of lijf. In het derde trimester kan het te zwaar zijn om te reizen en om écht te kunnen genieten van de vakantie. Wij waren zelf ook in het eerste trimester een weekje op vakantie geweest naar Kreta. Gelukkig had ik geen last van kwaaltjes, dus was het voor mij goed te doen. Dit weet je alleen nooit van tevoren, dus kies voor een last-minute of wacht even totdat de kwaaltjes voorbij zijn.

Wat mag je NIET eten en drinken tijdens de vakantie?

Dat je niet alles mag eten en drinken tijdens je zwangerschap weet elke zwangere wel. Maar soms is het lastig om op vakantie te bepalen wat wel en niet goed voor je is. Helemaal als je een lokale menukaart hebt waarvan je niet precies weet waar alles vandaan komt. Zelf maakte ik gebruik van de app Zwangerhap van het Voedingscentrum. Hier staat duidelijk per product beschreven of het veilig is of niet. En bij twijfel moet het gewoon niet doen en gebruik vooral je verstand. Ga voor de veilige opties die je op de kaart ziet staan.

Tips Babymoon

Kies de juiste bestemming

Bij het kiezen van de bestemming moet je net even wat beter op letten dan bij een normale vakantie. Je wilt gewoon met een veilig gevoel op vakantie gaan. Check van tevoren welk reisadvies geldt voor het land van bestemming. Let dan vooral op het advies wat betreft gezondheid speciaal voor zwangeren en wat de medische voorzieningen ter plekke zijn. Heb je twijfels over de bestemming dan kan je altijd je verloskundige of de GGD om extra advies vragen. Ook hierbij geldt, gebruik je verstand en neem geen onnodige risico’s. Een vakantie naar een minder gunstige bestemming als zwangere kan later ook nog wel.

Doe een het een standje rustiger aan

Je lichaam kan waarschijnlijk minder aan dan voor de zwangerschap en pas je vakantie hier op aan. Ga eens wat vaker op een terrasje zitten om bij te komen, blijf een middagje op het strand en doe daar lekker een dutje of ga niet elke dag erop uit, maar kies voor rust. Luister ook vooral naar je lichaam. Ben je vermoeid en is het allemaal een beetje teveel, geef hier aan toe en pak je rust. Een babymoon is de perfecte periode om nog even wat rust te pakken voordat de baby komt. Dus maak gebruik van deze kostbare tijd en relax!

Bescherm je goed tegen de zon

Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van pigmentvlekken in je gezicht, oftewel een zwangerschapsmasker. Ben je op een zonnige bestemming, bescherm je dan extra goed tegen de zon om dit te voorkomen. Smeer je gezicht in met een zonnebrand met factor 50, draag een hoed of petje en ga onder de parasol zitten. Dan maar iets minder bruin dan anders, maar als zwangere ben je nou eenmaal gevoeliger voor de zon dan normaal.

Tips Babymoon

Vliegvakantie? Hier moet je op letten

Als je gaat vliegen heb je vanaf 28 weken een zwangerschapsverklaring nodig waarin staat dat jij fit en gezond genoeg bent om te vliegen. Kijk bij de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt welke regels er precies gelden bij een zwangerschap. De eisen kunnen namelijk anders zijn, maar regel voor de zekerheid dat je deze bij je hebt. Dit had ik ook gedaan voor onze babymoon naar Portugal en hierbij was ik 22 weken zwanger. Al was het bij mij niet nodig om te laten zien, het was heel prettig om deze mee te hebben. Deze kan je van de verloskundige krijgen, maar zorg ervoor dat deze zo actueel mogelijk is. Bij de geen enkele vliegtuigmaatschappij mag je na de 36 weken nog vliegen. Houdt hier dan ook rekening mee met de terugreis.

Geniet van de tijd met elkaar!

Misschien is dit wel het allerbelangrijkste, want de kans is groot dat dit voorlopig de laatste keer is dat jullie met z’n tweetjes zijn. Dus sta er bewust bij stil en koester het moment wat je nu nog samen hebt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.