Hardlopen & Sport

Morgen is het Marathon Race Day!!

6 april 2019
Rotterdam marathon

Over iets minder dan 24 uur is het zover en ben ik als het goed is de Erasmusbrug al over voor de eerste keer. Morgen is het namelijk eindelijk de dag dat ik de Rotterdam marathon ga lopen! Ik heb er zo ontzettend veel zin in, maar de zenuwen beginnen nu wel te komen. Ik heb mijzelf al een paar afgevraagd waarom ik ook alweer zo nodig een marathon moest gaan lopen?! Waar ik het meest bang voor ben, is dat ik ineens niet meer zou weten hoe ik moet hardlopen. Zo stom, want het slaat natuurlijk nergens op, maar dat idee kan ik moeilijk loslaten. Verder ben ik beter dan ooit getraind dus ik weet gewoon echt wel dat ik het kan. Toch zal ik blij zijn als ik eindelijk mag starten en het ook daadwerkelijk mag gaan doen!

Het marathonweekend is aan!

Gisteren ben ik met vriendinnetje Kelly aangekomen in Rotterdam. We zitten in het Student Hotel waarbij we een kamer hebben met keuken, kan ik lekker m’n havermoutontbijt maken. En al op vrijdag waardoor we lekker de tijd hebben hier en zodat Kelly zaterdag de tijd heeft om haar duurloop van 35km te doen. Zij mag namelijk over 3 weken in Londen de marathon lopen! Gisteren hebben we de expo bezocht en mijn startbewijs opgehaald. De voorpret is dus écht begonnen. Verder hebben we lekkere pasta gegeten, koolhydraten stapelen, en de laatste boodschappen ingeslagen. We lagen al heel vroeg op bed, alles om zoveel mogelijk rust te pakken.

Vandaag staat in het teken van zoveel mogelijk rust pakken voor mij. En natuurlijk ga ik mij zoveel mogelijk voorbereiden op de marathon. De hele dag goed eten en drinken, alvast mijn hardloopkleding klaarleggen en met de benen omhoog. Niet te veel doen dus, maar gewoon kalm aan en niet te veel willen doen. Ook probeer ik mij de hele tijd mentaal voor te bereiden op het lange stuk dat ik mag gaan lopen morgen. Want hoe goed ik ook getraind ben, het blijft ook een mentaal dingetje om het goed vol te houden. Inmiddels heb ik verschillende mantra’s in m’n hoofd en weet ik waar ik support kan verwachten. Zo fijn, want dan kan ik naar die momenten toeleven.

Mijn marathon plan

Samen met Kelly heb ik het vaak over gehad hoe ik de marathon moet gaan lopen. Al snel waren we het erover eens dat ik niet te snel van start moet gaan. Echt een fout die ik in het verleden vaak gemaakt heb en die wil ik deze keer voorkomen. De eerste kilometers zullen dan ook langzamer zijn dan ik eigenlijk zou willen/kunnen lopen, maar als het goed is, kan ik dat later weer goedmaken. Bij de Midwintermarthon en de Halve van Haren heb ik beide keren zo gelopen en hierbij pakte dit beide keren zo goed uit. Ik liep een tempo dat ik lang vol zou kunnen houden en de laatste kilometers heb ik een enorme eindsprint kunnen maken. Dit gaf mij enorm veel vertrouwen dat ik dit ook bij de marathon zo wil doen.

Verder neem ik voldoende gelletjes mee om rond elke 6/7km eentje nemen en dan heb ik zelfs nog eentje extra. Ook neem ik nog een energiereep mee voor als ik ‘honger’ zou gaan krijgen. Zo weet ik dat ik in ieder geval genoeg energie aan kan vullen onderweg. De weersvoorspellingen geven inmiddels aan dat het vrij warm kan worden. Niet echt ideaal, maar aan het weer is altijd weinig te doen. Elke waterpost wil ik ervoor zorgen dat ik voldoende vocht binnenkrijgen en de sponsen wil ik ook niet overslaan. Energie en vocht aanvullen is iets waar ik mij dus echt op focus.

Mag ik al van start?

Het wachten totdat ik echt van start mag, vind ik op dit moment het allermoeilijkste. En eigelijk heb ik dat de hele week al. De rust pakken en de taperfase vind ik zo lastig, want voor mijn gevoel verlies ik zo wat ik opgebouwd heb met trainen. Het is dan ook ontzettend verleidelijk om toch nog even een rondje te gaan hardlopen. Maar ik weet dat ik geduldig moet zijn en dat dit er nou ook eenmaal bij hoort. Ik heb er goed voor getraind, ik ben er klaar voor en ik heb er gewoon ontzettend veel zin in! Rotterdam marathon, let’s do this!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Niels Wieringa 6 april 2019 at 11:56

    Heel veel succes morgen en je gaat het gewoon rocken!!! ☺️🔥💪🏼

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.