Hardlopen & Sport

Zo vond ik motivatie om weer te gaan hardlopen!

21 oktober 2020
motivatie om te gaan hardlopen

Hardlopen gaat bij soms echt met ups en downs. Zo kan ik heel fanatiek trainen voor een marathon en vier keer in de week mijn hardloopschoenen aantrekken. Maar het kan ook zo zijn dat ik mijzelf niet naar buiten krijg en ineens weer allemaal trainingen heb gemist. Zo ging dat ook in het begin van de zomer. Ik was heel fanatiek aan het trainen na mijn zwangerschap en had zelfs een heel mooi doel voor ogen. Maar ik sloeg één training over en op de een of andere manier lukte het mij niet om dit weer op te pakken. Het gevolg was dat ik weken lang niet liep. Na een tijdje begon het toch te knagen en vroeg ik op Instagram wat anderen motiveert om te gaan hardlopen. Want als ik mijn motivatie ook weer zou vinden, zal het hardlopen ook wel weer gaan. Er stroomden reacties binnen en veel antwoorden waren herkenbaar. Trainen voor een doel, even een momentje voor jezelf, afvallen, nog sneller worden, noem het maar op. Maar er kwam ook een reactie binnen die mij aan het denken zette. Je hebt niet alleen motivatie nodig, maar je moet ook gewoon gaan. Trainingen in de agenda zetten en dan ook daadwerkelijk de deur uit gaan. En eigelijk is dit precies wat ik deed tijdens mijn marathontrainingen. Ik wist precies wanneer ik ging hardlopen en hoe mijn training eruit zouden zien. Dat werkte zo goed dat ik vrijwel geen training oversloeg.

Inmiddels was ik er ook wel achter dat gaan wanneer ik zin en motivatie had, niet goed werkte. Met een beetje mazzel liep ik dan één of twee keer per week. Het schiet gewoon niet op. Al snel werd voor mij duidelijk dat ik met een schema moet werken. Omdat ik opnieuw begin met hardlopen, start ik met het trainen voor de 5km. Het trainingsschema had ik hiervoor nog en die ging ik weer gebruiken. Dit schema haalde ik uit het e-book van Runninggirls speciaal voor beginners, ideaal! Uiteindelijk pakte ik mijn trainingsschema en agenda erbij en ging ik gewoon inplannen. Op de dagen dat ik vrij ben, kan ik sowieso hardlopen en dan nog een dag in het weekend. Verder moest ik het alleen nog afstemmen met mijn vriend Pim zodat er altijd iemand bij Rijk is en klaar was mijn plan. Dit deelde ik weer met Pim zodat hij ook weer voor een stok achter de deur zorgde.

Inmiddels heb ik trainingsweek 7 er op zitten en gaat het heel goed! Drie keer in de week ga ik de deur uit om te gaan hardlopen en doe ik braaf mijn trainingen. Ik probeer echt zoveel mogelijk mij aan de planning te houden en gewoon mijn agenda te volgen. Zo simpel is het gewoon. Natuurlijk heb ik echt niet elke keer zin om te gaan, maar weet ik dat het gewoon beter is om wel te gaan. Zin heb je niet nodig en anders krijg je dit wel tijdens het lopen. En om mijzelf toch te motiveren als het echt nodig is, zorg ik voor een kleine beloning na het hardlopen. Zoals in bad gaan of wat lekkers. Het inplannen en dan gaan, werkt voor mij heel goed. Inmiddels is het een gewoonte geworden om op bepaalde dagen te hardlopen, dus dan is de stap makkelijker om te gaan. Motivatie heb je natuurlijk altijd nodig, want je doet het niet voor niks. Maar met een klein beetje motivatie en discipline maak je uiteindelijk een gewoonte ervan waardoor je veel minder snel een training overslaat!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.