Hardlopen & Sport

Raceverslag Berenloop 21.1km

5 november 2018
raceverslag berenloop

Berenloop 2018, wat was het een feestje! Mijn verwachtingen waren van tevoren wat sceptisch en  eigenlijk zou ik al blij zijn met een tijd onder de 1:55. Ik bedoel, het parcours gaat 3km over het strand en echt makkelijk loopt dat nou niet. Daar zou ik echt tijd kunnen verliezen. Maar met dat in m’n hoofd had ik al wel een beetje berekend wat ik zou moeten lopen om onder de 1:55 te komen. Het plan was dan ook om de eerste 12km met een gemiddelde pace van 5:20 te lopen, dan het strand de tijd loslaten en zien hoe het gaat, met uiteindelijk de verloren tijd weer inhalen bij de laatste kilometers. Met dit plan stond ik aan de start. Maar dit verliep toch wel heel anders dan ik had verwacht. Lees snel verder voor mijn raceverslag van de Berenloop.

Voor de start

Ik had met Kelly afgesproken om van tevoren elkaar te zien in een kroegje waar we nog in de warmte rustig konden wachten tot de start. Beide waren we ruim op tijd om nog even rustig wat te eten en te drinken, startnummer op te spelden en om nog een laatste zenuwplasje te doen. De sfeer was goed! Overal waren lopers die zich aan het klaar maken waren voor de hele of halve marathon. Al snel was het tijd om m’n tas in te leveren en om richting het startvak te gaan. In de drukte raakte ik Kelly kwijt en ik vond haar ook niet meer terug voor de start. Helemaal niet erg, want lopen doe je voornamelijk toch alleen. Op het allerlaatste moment dook ik nog even een kroeg in om een zenuwplasje te doen en toen was ik echt klaar voor de start!

raceverslag berenloop

Let’s Go!

Met de start naast de Brandaris was het wel heel bijzonder beginnen aan de hardloopwedstrijd. Omdat ik vrij ver achteraan het startvak stond, was het heel druk in het begin. Ik maakte mij daar niet druk om en ging gewoon met met de flow. Inhalen waar het kon en vooral niet te druk maken over de andere lopers. Zo starte ik ook niet meteen te snel en ik wist dat er later nog genoeg mogelijkheden waren om in te halen. Al snel vond ik een fijn looptempo en kon ik mijn weg in de menigte vinden. Het ging vanaf het begin meteen al super lekker. Het voelde allemaal zo goed! Ik liep heerlijk en kon steeds beter versnellen. De kilometers liep ik met een pace tussen de 5:09 en 5:18 redelijk vlak. Maar wel voorzichtig, want het zware stuk (het strand) zat er nog aan te komen. Daarom liep ik nog een soort van ingehouden en probeerde ik mijn krachten zo te verdelen dat ik niet alles in het begin zou verbruiken. Uiteindelijk voelde die eerste 12km als vanzelf gaan en ging ik fris en met genoeg energie het strand op.

raceverslag berenloop

En toen was daar het strand

Het allerzwartste stuk van de halve marathon zat eraan te komen. Eerst die enorme duin over en dan het strand. Dit ging nog best goed en zelfs die duin ging ik rennend omhoog. Het eerste zand was vrij zacht en ik probeerde in de voetstappen van mijn voorganger te lopen. Maar dit ging voor geen meter en ik dacht nog, dit gaat zwaar worden! Maar ik ging de bocht om en zag een vrij vlak strand voor mij. Dat lijkt wel te doen! En ja hoor, zodra ik op dat stuk liep, ging het weer helemaal goed. Het strand was gewoon lekker stevig en ik kon er echt goed lopen. Met een gemiddelde pace van 5:34 maakte ik de kilometers op het strand. Mijn verval was dus een stuk minder dan ik van tevoren had gedacht. Daarnaast had ik helemaal geen last van de wind, want ik had een groepje mannen gevonden die ik goed bij kon houden. Windvangers en meteen ook hele fijne hazen!

raceverslag berenloop

Het stuk om weer van het strand af te gaan, was wel ontzettend zwaar met allemaal los zand. Maar ook daar ging ik niet kapot en kon ik nog lachen. Dit ging goed!

De laatste kilometers op de Longway

Na het strand liep het parcours de duinen in. Dit was zwaar! Met nog enigszins vermoeide benen van het strand waren die hoogteverschillen best pittig. Het duurde ook wel even voordat ik weer een fijn tempo te pakken had. Maar ik wist dat ik de meeste kilometers gehad had en dat het vooral nu uitlopen was. Onderweg was ik nog steeds veel mensen aan het inhalen en al snel vond ik een fijne haas. Die had ook door dat ik lekker liep en dat ik hem wel kon gebruiken om het tempo vast te houden. Ik kon daardoor weer het tempo bereiken die ik voor het strand ook al had en toen begon het rekenen weer. Zat een PR er echt in?? Mijn PR stond op 1:52:22 en ik kwam steeds dichtbij een tijd hieronder. Met nog een paar kilometer te gaan, kwam ik Kelly ineens tegen. Zij had al die tijd voor mij gelopen en ik zag dat zij het zwaar had. Met een voorzichtige duim omhoog naar haar toe, haalde ik haar in en ging ik snel verder.

Het allerlaatste stukje

En toen zag ik ineens dat er nog maar één kilometer te gaan was. Met een snelle blik op m’n horloge zag ik dat ik nog ruim 6 minuten hierover kon doen voor een PR. Dit idee gaf mij echt vleugels en ik wilde alleen maar sneller om nog eerder over de finish heen te gaan. Maar voor mijn gevoel duurde die laatste kilometer best lang! Gelukkig zag ik ineens weer de Brandaris en ik wist dat de finish daar was. Ik zette nog een mooie eindsprint in en ging met een enorme glimlach over finish! Ik had gewoon een dik PR gelopen!!! Mijn officiële tijd is 1:51:36 en kan het maar niet genoeg zeggen, ik ben hier zo blij mee!! Helemaal omdat ik het van tevoren totaal niet gedacht had dat ik dit zou kunnen lopen.

raceverslag berenloop

Inmiddels komt het besef steeds meer binnen dat ik toch écht beter getraind ben dan ik door had. Zei ik vorige week nog dat ik mijn twijfels had of mijn voorbereidingen wel goed genoeg waren. Zo loop ik ineens een super goede tijd op de halve marathon! En dan ook nog eentje met één van de zwaarste parcoursen van Nederland. Het geeft mij in ieder geval weer heel veel vertrouwen in de komende tijd en zo komt die sub4 op de marathon ook weer een stukje dichterbij! Terschelling, het was weer een fantastische hardloopwedstrijd, eentje om nooit meer te vergeten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.