Hardlopen & Sport

Raceverslag Bruggenloop 15km

10 december 2018

Gisteren liep ik voor de eerste keer de Bruggenloop in Rotterdam en wat was het een top hardloopwedstrijd! Van tevoren had ik echt wel even wat bedenkingen of het wel de moeite zou zijn om helemaal naar Rotterdam af te reizen om 15km te lopen, maar achteraf had ik er totaal geen spijt van. Spoiler alert, het ging namelijk zo ontzettend goed!!

Samen met RunningGirl Silvana ging ik naar Rotterdam toe en daar kwamen we nog wat andere meiden tegen van de RunningGirls tegen, gezellig! Als snel hadden we de kleedkamer gevonden en gingen er in de rij staat voor het toilet, altijd die zenuwplasjes.. Gelukkig ging het heel snel en konden wij ons klaarmaken voor de hardloopwedstrijd. 

Van de kleedkamer naar de start!

Terwijl wij ons aan het klaarmaken waren, hoorden we omroepen dat wave 3 zich naar de start moest begeven. Wij zaten in wave 1 en waren nog in de kleedkamer, dus we kregen lichte stress of we niet te laat waren. Onze spullen lieten we achter in de kleedkamer en al rennend gingen we naar de start. Snel nog een lichtje scoren en door naar ons startvak. Gelukkig waren we echt ruim op tijd en stonden we zelfs vrij vooraan in het startvak. Nog even wachten tot we echt mochten starten, elkaar succes wensen en we daar gingen we! 

Daar was de eerste brug

Al vanaf de start had ik alle ruimte om te lopen, geen gedrang of drukte. Hierdoor liep ik meteen al zo lekker en kon ik een snelle pace vasthouden. Omdat ik van tevoren had ik in m’n hoofd had om rond de 5:20 gemiddeld te gaan lopen, had ik voor mijn gevoel wel het idee dat ik veel te snel ging met een pace onder de 5:00. Maar het voelde goed en niet alsof ik alles al aan het geven was. Dit kon ik nog wel even volhouden en ik zou wel zien hoe lang dit goed zou gaan, dacht ik nog. 

Al snel ging ik de eerste brug over, lekker plat en helemaal geen moeite mee natuurlijk. Eigenlijk had ik niet eens echt door dat we een brug over gingen. Maar rond de 4km kwam de eerste echte brug en zag ik deze omhoog gaan. Armen mee laten werken en kleine pasjes maken, heb ik geleerd om te doen, dus dat deed ik braaf de weg omhoog. En dat ging prima! Ik had zelfs een medeloper die precies naast mij hetzelfde ritme had, zo fijn om samen die brug te bedwingen. Eenmaal op de top ging het heerlijk naar beneden en kon ik mijn tempo rond de 5:00 weer oppakken. 

De hoogste en langste brug van de route

Rond de 8km was er een waterpunt waar ik een bekertje water pakte, omdat het best warm was en ik dorst had. Hierdoor zakte mijn tempo een beetje, maar dat vond ik prima. Want in de verte zag ik al waar ik heen moest en dat was een hele lange, hoge brug. Shit, daar moet ik dus ook overheen, ging door mij heen. De weg omhoog leek eindeloos en duurde voor mijn gevoel zo lang! In m’n hoofd herhaalde ik steeds, wat omhoog gaat, moet ook weer naar beneden. Dat gaf een beetje hoop voor de rest van het parcours al was het echt heel zwaar. Maar ik had het idee dat ik nog best snel omhoog ging, want ik had er nog best een tempo in. Totdat ik op m’n horloge zag dat ik bij 10km de laatste kilometer met een pace van 5:45 liep… Het ging dus helemaal niet snel, maar gelukkig ging het op dat moment ook weer omlaag. 

De laatste kilometers…

Na de van Brienenoordbrug had ik steeds meer moeite om het snelle tempo weer op te pakken en vooral vast te houden. De weg naar beneden ging wel heel lekker, maar duurde korter dan ik had gewild. Mijn pace zakte wel iets in en ik begon te hopen dat de finish er snel zou zijn. Vanaf kilometerpunt 12 begon ik echt met aftellen. Nog drie kilometer te gaan, dat moet te doen zijn, dacht ik. Het tempo vasthouden en een haas zoeken waar ik mij aan op kon trekken, daar was ik vooral mee bezig. Al snel vond ik een loper die net iets sneller ging, maar nog wel een aangenaam tempo liep. Hier bleef ik achter plakken en met m’n gedachte op nul ging ik door. Al snel liep ik weer een kilometer door en zag ik in de verte het stadion opdoemen. Daar is de finish, dus ik was er bijna! 

Met nog een kilometer te gaan, moest ik van mijzelf aanzetten en tempo maken. Maar dat was zo moeilijk! Voor mijn gevoel had ik alles al zo’n beetje gegeven, maar toch gebruikte ik mijn laatste energie om die kilometer te knallen. En al veel eerder dan ik had verwacht, zag ik de finish in de verte. Ben ik er nu al bijna, ging nog door mij heen. Maar ja, die boog verderop moest toch echt de finish zijn. Dus ik perste er nog een laatste eindsprint uit en kwam binnen met een tijd van 1:16:34!! 

Op het moment dat ik over de finish kwam, was ik zo ontzettend blij! Een tijd die ik écht niet van tevoren had te kunnen lopen. Mijn verwachtingen waren dat ik rond de 1:20 kon lopen en mijn PR stond op 1:27:15 dus en liep ik niet alleen sneller dan verwacht, maar ook nog eens een dik PR! De Bruggenloop vond ik een hele leuk hardloopwedstrijd om aan mee te doen. Alles was super goed geregeld, het parcours was niet te druk en de sfeer was top! Echt een aanrader om een keer aan mee te doen dus en wie weet sta ik volgend jaar ook weer aan de start!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.