Hardlopen & Sport

Raceverslag – Rotterdam Marathon 2019

8 april 2019
Raceverslag Rotterdam Marathon

Het is inmiddels ruim 24 uur nadat ik over de finish ben gekomen in Rotterdam. Het besef dat ik gewoon mijn vierde marathon heb uitgelopen, komt langzaam aan steeds beter binnen. En wat voor eentje was dit. De sfeer was fantastisch, ik liep beter dan ooit en ik kwam met een enorme runnershigh over de finish! Wanneer mag ik weer??

Voor de start

De wekker ging al lekker vroeg net iets na 6:00 uur. Zo had ik genoeg tijd om mijn ontbijt te eten en mij klaar te maken voor de marathon. De zenuwen begonnen een beetje te komen, maar het was gelukkig gewoon wat gezonde spanning. Eindelijk mocht ik de marathon lopen. Een uurtje voordat ik zou mogen beginnen, ging ik samen met Kelly richting de start. Het was inmiddels al redelijk warm aan het worden, maar ik probeerde mij hier niet zoveel van aan te trekken. Niet te veel over nadenken dan komt het wel goed. Voor de start at ik nog wat krentenbollen, inmiddels mijn favo pre-race eten geworden en dronk ik nog wat. Met wat laatste bezoekjes aan de dixie en een loslooprondje was het echt tijd om naar mijn startvak te gaan. Daar nam ik echt de tijd om mijn focus te vinden en om nog even snel contact te hebben met m’n vriend. Die zou op de Erasmusbrug staan, dus ik liet nog snel even weten aan welke kant ik zou lopen. Het aftellen begon ineens en voordat ik het wist ging ik de start over. Yes, ik ga weer een marathon lopen!

Raceverslag Rotterdam Marathon

De Marathon – De eerste helft

Al vrij snel in het begin vond ik een prettig tempo om te lopen. Niet te snel en rustig aan beginnen was het plan en dat lukte goed. Ik was vooral op mijn hartslag aan het letten en zodra deze richting de 170 ging, deed ik stapje terug en paste ik mijn tempo aan. Hierdoor liep ik heel prettig en op een aangenaam tempo. Van de warmte had ik gelukkig niet zoveel last. Ook omdat ik er totaal niet mee bezig was, maar ook omdat ik elk waterpunt twee bekertjes water pakte. Eentje om leeg te drinken en de andere om over mij heen te gooien. En bij elke post met sponzen, pakte ik er telkens twee om op m’n hoofd uit te knijpen. Zo hebben ik letterlijk mijn hoofd koel gehouden de hele tijd.

Raceverslag Rotterdam Marathon

Vrijwel de hele tijd liep ik een tempo waarbij ik net onder de 4 uur zou kunnen finishen. Een mooi doel wat ik eerder voor ogen had. Maar in de ochtend had ik al tegen Kelly gezegd, alles onder de 4:05 zou al heel mooi zijn. Een dik PR zou er dan in zitten en met het toch wel warme weer was dit doel wel iets realistischer. Maar zolang ik het tempo vol zou kunnen houden voor een sub4, deed ik dat. Zo vloog de eerste helft eigenlijk voorbij en voor dat ik het goed en wel doorhad was ik over de helft. Dit ging heel erg lekker! Ik had geen pijntjes, nergens last van en geen dorst.

De Marathon – De tweede helft

Voor mijn gevoel begon de marathon pas echt bij 25km. Daar stond mijn vriend, m’n broertje (een hele leuke verrassing!), Kelly en vriendinnetje Tamar. Zo fijn om hun daar met z’n allen te zien! Vanaf daar kon ik zo ontzettend genieten van dat ik de marathon in Rotterdam aan het lopen was. De tweede keer Erasmusbrug was echt een feestje en ik zong met elk liedje mee dat ik hoorde. Het publiek was vanaf dit punt echt enorm enthousiast en ik dacht alleen maar, waar komen al die mensen vandaan!? Er stonden zoveel mensen langs de kant met een enorme berg energie, fantastisch! Vanaf daar tot aan het Kralingse bos ben ik echt door het publiek gedragen, zo voelde het. Ook in dit stuk liep ik mijn aller snelste kilometer, dus dat zegt wel genoeg!

Raceverslag Rotterdam Marathon

In het Kralingse bos wist ik dat ik het moeilijker zou krijgen. Mijn hartslag ging omhoog en er was een stuk minder publiek. Maar ik liep helemaal in m’n eigen bubbel en bleef lopen van kilometerpunt naar kilometerpunt. Telkens had ik voor mijzelf het laatste stuk opgedeeld ik behapbare stukjes. Rond 35km stond een waterpost wist ik, dus daar leefde ik eerst naartoe. Daarna zou rond 37km Stefan en Susan staan, weer iets om naar uit te kijken. Stefan liep zelfs een stukje met mij mee en het enige wat ik zei, ik ga niet wandelen! Hoewel mijn gemiddelde tempo zakte, bleef ik hardlopen en ging ik door.

Raceverslag Rotterdam Marathon

Met nog een paar kilometer te gaan, kwam ik steeds dichterbij. Al voelde het op dat moment nog zo ontzettend ver! Het publiek schreeuwde de hele tijd, je bent er bijna. Nou, daar was ik het niet helemaal mee eens, want ik moest nog wel een half uurtje hardlopen, zat ik zelf zo uit te rekenen. Maar ik wist dat mijn support nog langs de kant zou staan en met dat in mijn hoofd zette ik door. Ik bleef maar in mijzelf herhalen dat ik moest blijven hardlopen en niet mocht gaan wandelen. Dat was al zo’n overwinning voor mijzelf, want wat wilde ik graag stoppen met hardlopen. Maar dat mocht pas na de finish zei ik tegen mijzelf.

De finish

Op het moment dat ik de Kubuswoningen zag, wist ik dat ik er bijna was. Dit was echt nog een klein stukje en ik ging gewoon een dik PR lopen. Ik probeerde nog enigszins iets te versnellen en was zo, zo ontzettend blij toen ik de Coolsingel op liep. De finish kwam steeds dichterbij en ik wist gewoon dat ik het geflikt had! Ooow wat was ik blij dat ik er was! Ik mocht naar ruim 4 uur non-stop te hebben hardgelopen eindelijk wandelen, wat een heerlijk gevoel! Met een tijd van 4:03:48 kwam ik over de finish en dat is ruim 10 minuten sneller dan mijn PR op de marathon. Een tijd waar ik ontzettend blij mee ben en waarmee die sub4 toch echt wel een stukje dichterbij komt. Die ga ik echt nog wel een keer halen, daar heb ik vertrouwen in!

Raceverslag Rotterdam Marathon

Nadat ik over de finish kwam, was ik zo opgelucht en zo blij. Ik belde mijn vriend, Kelly en m’n moeder om het goede nieuws te laten weten. Ik kreeg zoveel berichtjes binnen via whatsapp en Insta, iedereen nog bedankt daarvoor!! Zo ontzettend lief dat iedereen zo heeft meegeleefd! Toen was het tijd om iedereen op te zoeken. Eerst mijn vriend en broertje, zo fijn om hun te zien. En daarna ging ik naar Kelly en Tamer toe om met hun weer mee naar huis te rijden.

Wat een overwinning was deze marathon, maar wat was het vooral een feestje! Ik heb zo ontzettend genoten van alle kilometers die ik gemaakt heb. En de momenten dat ik het zwaar had, ben ik allang weer vergeten. Rotterdam was een feestje en is met recht de mooiste van Nederland! Volgend jaar maar weer? 😉

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Silke De Ridder 8 april 2019 at 16:15

    Whoop whoop! Dikke proficiat knap gedaan 👌!

  • Reply Lisa 9 april 2019 at 12:49

    Wat fantastisch dat je zo goed hebt gelopen en genoten! Heel erg gaaf. 4:03:48 en 10 minuten (!!!) van je PR is geweldig. Ik was het trouwens ook wel heel erg eens met de ‘ je bent er bijna ‘ – nouuu ik moet nog wel even, haha. Goed gedaan, leuk om je weg er naartoe te volgen. RTV Rijnmond al gekeken?

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.