Hardlopen & Sport

Running – De Slachtemarathon

16 januari 2017
Slachtemarathon
Op 4 juni 2016 was het eindelijk zover, ik ging voor de eerste keer 42.195km hardlopen bij de Slachtemarathon.

Sinds dat ik begon met hardlopen had ik één doel en droom; een marathon lopen en op zaterdag 4 juni 2016 was het zover, ik liep mijn allereerste marathon. Na een lange speurtocht op zoek naar dé perfecte marathon, besloot ik om mee te doen aan de Slachtemarathon. Ik koos voor deze marathon omdat dit een hele bijzondere is, de route loopt dwars door Friesland, over de Slachtedijk, en wordt slechts 1 keer in de 4 jaar georganiseerd en toevallig was dit in 2016. Een unieke kans om mee te doen dus! Ook kwam het qua trainingstijd precies goed uit voor mij en had ik nog ruim de tijd om mij om te trainen.

De trainingen die ik in de voorgaande maanden liep, waren niet altijd even makkelijk. Ik had niet van tevoren gedacht dat het zo zwaar en zoveel tijd zou kosten om te trainen voor een marathon. Regelmatig vroeg ik mijzelf dan ook af waarom ik dit zo graag wilde doen. Maar gelukkig had ik veel steun aan Kelly die regelmatig met mij meeging tijdens de lange duurlopen. Zij op de fiets en ik aan het lopen. Dit hielp zo ontzettend goed en was echt motiverend.

Een verslag van de marathon schreef ik meteen diezelfde middag na het lopen van de Slachtemarathon voor runninggirls.nl. En hier kan je mijn deel van het verhaal lezen.

Langzaam besef ik het mij steeds meer…. Ik heb gewoon een echte, hele marathon gelopen!! 42.195km lang zwoegen voor het felbegeerde Slachteblokje en natuurlijk de eeuwige roem. Het was een feestje om te lopen, maar wel een pittige!

Vanochtend om 04:00 uur begon de reis uit Groningen, dat was dus vroeg uit de veren! Geen probleem, want ik had goed geslapen en was net voor de wekker wakker. Perfect dus! Ontbijten doe ik met pannenkoeken en bietensap, echt hardlopersvoedsel. Kelly haal mij op en samen met m’n broertje en moeder gaan zij mij zoveel mogelijk proberen te spotten onderweg. Super fijn vooruitzicht! In Leeuwarden wordt ik afgezet en vanaf daar neem ik de bus naar de start. Na een tijdje rijden, mogen we uitstappen en naar de start lopen, dit was een boerderij, leuk! Voor de start eet en drink ik nog wat en sta ik te lang in de rij voor de toiletten. Als snel is het half 7 en mogen we starten! De eerste kilometers gaan natuurlijk veel te snel, maar dit pas ik al snel aan. Niet te snel, rustig aan, je moet nog een heel eind, zeg ik tegen mijzelf.

Rond de 5km lopen we over de bekende brug die toch best stijl is, hardlopend eroverheen is niet te doen, dus dit is het eerste wandelpuntje. De kilometers vliegen voorbij en het is gelukkig nog niet zo warm. Dit is nog te doen! Maar als snel merk ik dat het warmer wordt en rond de 15km begin ik dit te merken. Het parcours loopt voornamelijk door weilanden met weinig bomen, volop in de zon dus. Bij elk waterpunt pak ik dan ook veel water zodat ik geen dorst krijg en onderweg krijg ik van alles toegestopt van mijn cheeringteam! Dit was echt zo fijn! Hierdoor heb ik onderweg veel kunnen drinken en eten, waardoor ik wel genoeg energie bleef houden!

Rond de 20km kreeg ik echt vleugels, bijna op de helft en het ging super lekker! Ik lette niet meer op de tijd, maar was gewoon aan het genieten van alles! De sfeer langs het parcours, de omgeving, de andere hardlopers, echt super!! Dit ging echt goed tot een kilometer of 32. Daar stond mijn team mij weer aan te moedigen, maar daar had ik even geen zin meer in.. Mentaal kreeg ik het daar zwaar, ik was al zo ver, maar ik moest ook nog best een lang stuk. Met tranen in m’n ogen liep ik door, ik had er echt geen zin meer in! Toen sprak ik met iemand die ook aan het wandelen was, hij was van plan om er bij 35km eruit te stappen. Serieus? Dat doe je toch niet dacht ik toen. Je bent al zo ver en het is nog maar een stukje! Hier ging bij mij het knopje weer om en kreeg ik juist weer de energie om verder te gaan!

Ondertussen was het echt warm geworden en bij elke waterpost nam ik ook uitgebreid de tijd om te drinken en te eten. Even wandelen, energie opladen en doorgaan! Maar wat was het zwaar! Energie had ik nog wel, maar die hitte was echt niet te doen! Steeds meer mensen waren aan het wandelen en het koste mij ook steeds meer moeite om te blijven rennen. Veel stukken heb ik dan ook wandelend gedaan omdat het voor hardlopen bijna te warm was.

Maar dan is er het moment dat je over de 40km heen bent! Dat was zo fijn en dit gaf echt nog even extra energie! Al snel was ik de haas van enkele mannen en was ik zo blij! De finish kwam steeds dichterbij en dat merkte je aan iedereen. Vooral de opluchting dat het er bijna op zat! Daar was het 42km punt en ik kon zelfs nog een sprintje doen! M’n ouders, Kelly, broertjes en vriend stonden er allemaal en met een grote lach kwam ik over de finish heen! Ik heb het gewoon geflikt!!!!! Wat een enorme runnershigh had ik daar te pakken, fantastisch! Al snel vond ik iedereen en daar kwamen de tranen… Ik was moe, kapot maar toch vol van energie en vooral zo ontzettend blij en trots! Ik kreeg bloemen en het blokje van de Slachtemarathon en had een glimlach die niet van m’n gezicht af te halen was! Wat was dit toch een geweldig gevoel!! Ondanks dat het soms echt een strijd was, ben ik blij dat ik het overwonnen heb en dat ik nu echt bij de marathonclub hoor!

Stiekem wil ik nog wel een keer… Maar dan kies ik wel een marathon uit in de winter!

Inmiddels heb ik nog steeds de kriebels om weer een marathon te lopen en om dan voor een betere tijd te gaan. Ik weet gewoon dat ik sneller kan en dat blijft knagen! Daarom heb ik mij opgegeven voor de marathon van Rotterdam! Mijn training hiervoor is inmiddels begonnen en ik heb er zo veel zin in! Ik weet nu beter wat ik kan verwachten en wat ik er voor moet gaan doen. Qua voorbereiding wil ik het ook anders aanpakken. Niet alleen hardlopen, maar ook oefening doen om sterker te worden. Nog maar een paar maanden is het zover en dan sta ik weer aan de start! Wie zie ik ook in het startvak?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.