Hardlopen & Sport

Running – Mijn hardloopdoelen voor 2018

3 januari 2018
hardloopdoelen voor 2018

Een nieuw jaar staat voor nieuwe doelen! Op het gebied van hardlopen heb ik hier lang over nagedacht. Wil ik weer een marathon lopen? Wil ik überhaupt nog wel hardlopen? En welke wedstrijden wil ik dit jaar absoluut niet missen? Genoeg vragen waar ik mee zat en daarom heb ik goed nagedacht waar ik dit jaar aan wil gaan werken. Voor mijzelf vind ik dit de laatste tijd wil lastig, aangezien ik niet vaak meer ga hardlopen. Maar ik wil die motivatie om te gaan weer terug vinden! En de beste manier om dit te doen, is om nieuwe doelen op te stellen. Daarom zijn hier mijn hardloopdoelen voor 2018 !

Sneller worden op een kortere afstand

Mijn plan is om eerst aan een snelle, korte afstand te werken. Ik moet het hardlopen gewoon weer even oppakken en met een kortere afstand vind ik dat makkelijker. De stap om te gaan is minder groot, omdat de afstand die gerend moet worden, kleiner is. Heel logisch klinkt dit en hopelijk gaat dit voor mij werken.

Eén van mijn favoriete afstanden om te lopen is de 10km. Niet te kort, maar ook zeker niet te lang en kapot gaan mag. Tijdens mijn trainingen voor de marathon liep ik deze afstand minimaal één keer per week. Voor mij voelde het toen als een afstand die ik zo tussendoor als training liep, dat is nu helaas niet meer zo. Een wedstrijd van 10km liep ik voor de laatste keer alweer 2 jaar geleden en mijn PR staat op 49:52. Als ik goed ga trainen de komende tijd, is het heel realistisch dat ik sneller ga zijn dan mijn PR. De komende 2 maanden wil ik hier voor trainen en ergens in maart wil ik mijn eerste 10km wedstrijd van dit jaar lopen. Ik twijfel nog of ik mee ga doen aan de CPC loop in Den Haag of de Nacht van Groningen. Er zit een weekje tussen, dus qua timing maakt het niet zoveel uit. Hoewel ik de CPC loop super leuk vind om te lopen, is een hardloopwedstrijd in mijn woonplaats ook wel zo fijn. Nog even over nadenken dus.

Een nieuwe PR op de halve marathon

Na de 10km wil ik graag weer toewerken naar de langere afstanden en een mooie afstand die dan volgt is de halve marathon. Als ik de 10km heb gelopen wil ongeveer 3 maanden trainen tot een wedstrijd van 21.1km. Ook op deze afstand wil ik natuurlijk een PR lopen en hopelijk heb ik tegen de tijd dat ik begin met trainen, de snelheid weer in mijn benen zitten. De duurlopen zullen gelopen moeten worden en daar moet ik écht tijd voor vrijmaken. Maar daar heb ik ook weer zin in! Het is dat het nu gewoon niet verstandig is om die langere afstanden weer te gaan lopen, maar de duurlopen blijven mijn favoriete trainingen. Ik kan ook niet wachten tot dat ik weer een lange duurloop mag/kan gaan doen.

Mijn huidige PR op de halve marathon staat op 1:52:22 en ik zou heel graag onder de 1:50 willen lopen. Best een ambitieus plan, want daar moet ik echt keihard voor trainen, maar wel een doel die ik graag zou willen halen. Het is zo’n magische grens gevalletje. Ergens in juni wil ik mee gaan doen aan een halve marathon en ik zit er aan te denken om weer mee te doen aan de halve marathon van Zwolle. Vorige jaar liep ik deze ook, en hoewel het niet ging zoals ik had gewild, vind ik het een super leuke wedstrijd om te lopen.

Een marathon onder de 4 uur lopen 

Wil ik echt weer een marathon lopen?!!? YES! Het heeft even geduurd, maar het begint weer te kriebelen. In 2018 wil ik een marathon onder de 4 uur lopen. Al sinds ik vorig jaar de marathon van Rotterdam heb uitgelopen, blijft er iets in mij knagen. Die magische grens van 4 uur, daar wil ik gewoon een keertje onder duiken. En om mijzelf niet helemaal gek te laten maken, laat ik een marathon in het voorjaar maar even schieten en ga ik voor eentje in het najaar. Welke het gaat worden, weet ik nu nog niet. Maar ik zit te denken aan Berlijn of Amsterdam. Of stiekem toch maar dromen over New York of Chicago… Dit betekent wel dat ik moet gaan trainen in de zomer en dat is nieuw voor mij. Mijn beide marathons liep ik namelijk in het voorjaar en de trainingen waren dus is in het koudere weer van de winter en lente. Maar ik zie er niet tegen op en hopelijk leer ik zo om beter omgaan met warmte tijdens het hardlopen. De warmte heeft mij bij beide marathons veel energie gekost en dat wil ik niet nog een keer.

Dit zijn mijn hardloopdoelen voor 2018 die langzaam opbouwen naar het allergrootste doel wat ik heb op het gebied van hardlopen. De marathon lopen onder de 4 uur! Ik heb er super veel zin in om hier voor te gaan trainen en om, hopelijk, snel weer verbetering te zien. Wat is jouw hardloopdoel voor 2018?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Lisa 3 januari 2018 at 08:39

    Goed dat je weer doelen zet!! Dat werkt altijd zo motiverend en is een mooie stok achter de deur. Als ik jou was zou ik voor de 10 in Groningen gaan … CPC is heel druk heb ik ervaren, dus dan is de kans gelijk minder groot dat je een PR loopt omdat je veel mensen moet inhalen.

    Ik sta op het puntje om mij in te schrijven voor de Rotterdam marathon, mijn eerste marathon. Zo spannend!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.