Hardlopen & Sport

Running – Mijn nieuwe hardloopdoelen

16 oktober 2017
nieuwe hardloopdoelen

Dit weekend tijdens mijn rondje hardlopen realiseerde ik mij ineens dat ik al ruim een maand niet zelf had hardgelopen. Als ik ging lopen was het bij een wedstrijd of bij de training van RunningGirlsGroningen. Zelf lopen deed ik helemaal niet meer en dat terwijl ik hardlopen juist zo fijn vind. Het is er een beetje bij ingeslopen, want ik had allerlei smoesjes om maar niet te gaan. Geen zin, veel te moe, slecht weer, ect. De wedstrijden stonden al in de agenda, dus ik moest ik wel doen. En trainen op dinsdagavond is ook zoiets vanzelfsprekend dat ik vrijwel altijd ga. Maar zelf de deur uit gaan voor een rondje hardlopen, dat deed ik niet meer.

Toen bedacht ik wat mijn vorige hardloopdoelen waren. Telkens is dit bij mij het lopen van een bepaalde hardloopwedstrijd of afstand en dan ook nog met een tijd in gedachten. Gaan voor een nieuw PR of weer een verdere afstand was altijd het doel. Elke keer deed ik dit met een hardloopschema en meestal probeerde ik mij hieraan te houden, al lukte dit niet altijd. Maar toch bereikte ik vaak mijn doelen, want PR’s haalde ik en als ik dat niet liep, dan had ik wel een snelle tijd waar ik tevreden mee was. De weg erna toe was soms minder belangrijk, terwijl ik juist ben gaan hardlopen omdat ik het zo fijn vind. Het lijkt wel of ik dat de laatste tijd een beetje ben vergeten.

Maar toch heb ik de afgelopen maand heel veel hardgelopen. Bij de dam tot damloop liep ik een geweldige tijd en totaal onverwachts een PR. In Disneyland liep ik in één weekend 36.1km zonder moeite. En dan liep ook nog bij de 4Mijl een super snelle tijd. Een goede hardloopmaand zou je zeggen. Toch voelt het niet zo, puur omdat ik voor alle wedstrijd vrijwel niet heb getraind. Het resultaat was fantastisch, maar de weg erna toe ging niet helemaal zoals ik het zou willen zien. Want juist de weg erna toe is iets om van te genieten. De trainingen, de lange duurlopen, samen intervallen met de RunningGirlsGroningen en de tempoloopjes, zijn de dingen wat ik zo leuk vind om te doen. Lekker lopen en gaan tot ik niet meer kan.

Daarom heb ik een nieuw hardloopdoel bedacht. Deze keer is het geen wedstrijd die bepalend is voor het halen van mijn doel, maar juist de weg erna toe. Het doel is vrij simpel, want wat ik wil, is vaker hardlopen en er weer van kunnen genieten. Gewoon de deur uit gaan en lopen, niets meer en niets minder. Het doel is om drie keer in de week te gaan hardlopen. Het aantal kilometers maakt niet uit, de snelheid is ook niet van belang, als ik maar ga hardlopen. Een doel wat voor mij zeker te halen is, maar waar ik ook moeite voor moet doen. Want hoe vaak kies ik wel niet voor de bank, in plaats van hardlopen. Iets te vaak de laatste tijd en daar moet verandering in komen.

Drie keer in de week hardlopen is hierbij mijn doel en door dit te delen, motiveert het mij om er écht voor te gaan. Om juist te gaan hardlopen, terwijl ik er niet zoveel zin in heb of omdat ik te moe ben. En natuurlijk blijf ik wedstrijden lopen, want dat vind ik ook zó leuk om te doen. Maar de focus ligt voornamelijk op het hardlopen zelf. Maar, speaking of hardloopwedstrijden, welke zijn leuk om te doen in het najaar? Want ook hardloopwedstrijden horen er natuurlijk bij. Hier geniet ik ook ontzettend van en zo weet ik waar ik al die tijd zo hard voor heb getraind.

Dus hierbij mijn doel voor de komende tijd. Mijn ritme om te gaan hardlopen weer terug krijgen en het plezier ervan er weer van inzien. Een back-on-track-plan om het zo maar even te noemen. En hoe ik weet ik of het doel gehaald is? Simpel natuurlijk, want ik kan wekelijks kijken of ik mijn drie trainingen heb gedaan. En ook al zijn het drie rondjes van maar 4km, ik ben dan wel drie keer de deur uitgegaan met mijn hardloopschoenen aan. Daar gaat het deze keer om! Let’s get back on track!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.