Hardlopen & Sport

Running – Raceverslag 4Mijl 2017

9 oktober 2017
4Mijl

Gisteren vond dé hardloopwedstrijd van Groningen plaats, de 4Mijl. Al jaren loop ik deze hardloopwedstrijd en elk jaar is het super leuk om mee te doen! De route loopt van het dorpje Haren naar het centrum van Groningen en daar doe je dan 4mijl, of 6.44km, over. Het parcours is ook nog eens heel gemakkelijk, twee bochten bij de start en nog eentje bij de finish. De rest is gewoon een lang recht stuk. Ideaal voor een snelle tijd zou je denken, maar dat is bij de 4Mijl nog wel eens lastig. Er doen namelijk ruim 23.000 mensen mee en het kan behoorlijk druk worden op het parcours. Als je voor een snelle tijd wilt gaan, moet je dus veel slalommen om iedereen in te halen. Maar dat heeft ook weer z’n charme, want elke loper kan mee doen of je nou snel, langzaam, jong of oud bent. Het is een hardloopwedstrijd voor iedereen! Lees snel verder de 4Mijl dit jaar voor mij verliep.

Klaar voor de start!

Samen met m’n vriendinnetje Stephanie had ik afgesproken op station om vanaf daar de bus te nemen. Anderhalf uur voor de start, dus waarschijnlijk prima op tijd. Al snel vinden we een bus en begint onze reis naar de start. De bus doet er erg lang over om een kort stukje te rijden en even ben ik bang dat we te laat komen. Maar voordat ik het door heb, mogen we uit de bus en gaan we te voet verder. Het is nog wel een stukje lopen naar de kledingwagens, maar het is super lekker weer dus dat is niet erg. Eenmaal onze tas afgegeven, gaan we op zoek naar een toilet voor het laatste zenuwplasje. Omdat ik vaker de 4Mijl heb gelopen, weet ik wel een plek met veel schone toiletten en voilà, daar vinden we zelfs eentje zonder rij ervoor, dikke prima!

Dan is het tijd om naar het startvak te gaan. Daar komen we Silvana en Alinda nog tegen, twee RunningGirls, die ook meedoen. We lopen het startvak in en gaan vlug naar voren en gaan van het ene startvak naar het volgende startvak. Maar opeens blijven we een lange tijd in een startvak staan. Voor ons gaat niemand meer van start en dit blijft wel 20 minuten duren. Om ons heen horen we al snel dat er iemand gereanimeerd moet geworden en dat het hele parcours is afgezet. Achteraf hoorde ik zelfs dat lopers op 500m voor de finish niet meer verder mochten lopen. Zo heftig altijd als dit gebeurt en wat zal dit schrikken zijn geweest voor de omstanders. Na een vertraging mogen wij dus bijna van start gaan. Dan realiseren we ons dat de weg voor ons helemaal leeg zou zijn, omdat er zo lang gewacht is met het starten van een nieuwe groep. Een voordeeltje voor ons, maar wel dankzij minder leuke omstandigheden.

4Mijl

3, 2, 1… Start!

Het aftellen begint en snel wens ik de andere meiden succes. En daar ga ik dan! Niet te snel, zeg ik tegen mijzelf, maar dat vergeet ik alweer na de eerste meters. Ik wil gaan en voor al die mensen blijven. In de drukte haal ik al veel mensen in en ga ik natuurlijk veel te hard weg. Dat langzame starten lukt nog steeds niet. De meters vliegen voorbij en ik focus mij op de kilometers. Die gaan snel voorbij en ondertussen blijf ik mijn tijd goed in de gaten houden. Ik ga net iets langzamer dan vorig jaar, maar kan voor mijn gevoel ook echt niet sneller. Dit tempo dan maar vasthouden en vooral niet kapot gaan.

Inmiddels ben ik halverwege en zie ik mijn pace steeds iets langzamer gaan. Een PR laat ik maar los, want dat gaat toch niet lukken. De afgelopen weken heb ik niet getraind en het heel druk gehad. Dus mijn lijf is gewoon even niet in staat om een toptijd neer te zetten en dat is prima. Ondertussen probeer ik te genieten van alles wat er om mij heen gebeurt. Er staan zoveel mensen aan de kant en de sfeer is fantastisch. Met nog een kleine 2 kilometer te gaan, zie ik Michelle staan die vandaag aan het aanmoedigen is. Even zwaaien en door. Dan stort er voor mij iemand in op de grond, heel heftig om te zien, maar gelukkig krijgt hij snel hulp. Ik loop dan ook maar door, want ik zie dat hij goed geholpen wordt.

4Mijl

Het laatste stukje is aangebroken en ik ga de Herestraat in. Hier staat nog meer support en ineens hoor ik Kelly keihard mijn naam roepen. Ik zie haar alleen nergens en loop een beetje verdwaasd verder. Dan zie ik plotseling haar ouders staan en Kelly zelf ook. Even zwaaien en door naar de laatste meters. Ook Wilske staat hier nog aan de kant en maak wat foto’s. Leuk om zoveel bekende gezichten langs de kant te zien. Dan zijn er nog maar 500 meters om te lopen. Even aanzetten en knallen om een goede tijd neer te zetten. Met een beetje moeite doe ik de laatste 200m nog een eindsprint en kom ik over de finish. Met een tijd van 31:30 ben ik super blij! Net iets langzamer dan mijn PR en ik vind het vooral fijn dat ik die snelheid er nog een beetje in heb zitten.

4Mijl

Even uitpuffen en vlug de medaille ophalen, gelukkig waren ze op tijd 😉 Dan wat drinken en eten halen, want ik het zo’n dorst dus ik heb echt wat vocht nodig. Niet lang daarna komen Stephanie, Silvana en Sharina binnen. Vrijwel iedereen heeft lekker gelopen en is blij met de prestatie die ze hebben neergezet. We spreken met de rest van de RunningGirls af om nog wat te gaan drinken bij Wadapartja. Super gezellig om met elkaar na te praten over hoe we gelopen hebben bij de 4Mijl. Vorig jaar deden we dit ook, dus dit inmiddels traditie geworden. Een heerlijke manier om deze hardloopdag af te sluiten!

4Mijl

Hoe ging de 4Mijl bij jou??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.