Hardlopen & Sport

Running – Raceverslag Dam tot Damloop 2017

18 september 2017
dam tot damloop

Wat was het gisteren een feestje bij de Dam tot Damloop! Het was voor mij 16.1km lang genieten van hardlopen, de muziek en het publiek aan de kant. Zo moet een hardloopwedstrijd zijn, het klopte gewoon helemaal! Lees snel verder om te lezen waarom het zo goed ging.

Het begon eigenlijk al in het startvak. Samen met Kelly en Miny ging ik erin en werd er nog een laatste dixiestop gemaakt. De warming-up slaan we over, maar ondertussen bespreken we nog onze doelen. Want voor welke tijd willen we eigenlijk gaan? Zelf vind ik het heel lastig en roep ik nog heel hard dat ik toch geen PR kan lopen. Mijn trainingen zijn nou ook niet echt fantastisch gegaan de afgelopen maanden. Het plan is om samen met Kelly mee te gaan die met een pace van 5:40 wil gaan lopen. Dat zou ik prima aankunnen, denk ik dan.

Dan klinkt het startschot en mogen we gaan. 

Ik bedenk mij eigenlijk geen moment en het enige wat door mijn hoofd schiet is, kan ik het gewoon niet proberen om toch een PR te lopen? Kelly laat ik eerst achter, maar even later komt ze er weer aan. Samen de IJtunnel in lopen en die eerste kilometers samen afleggen is het plan. Kippenvel zodra we de tunnel inlopen, want die trommels maken een enorm lawaai dat je helemaal voelt door je lichaam heen. Het begin is goed! Na de tunnel laat ik Kelly achter en ga ik mijn eigen tempo lopen. En dat gaat veel beter dan ik had verwacht.

De kilometers vliegen voorbij en ik mijn tempo gaat steeds een beetje sneller.

Met mijzelf spreek ik af dat ik sowieso tot kilometer 8 een gemiddelde pace van 5:14 vast wil houden. Dat tempo liep ik vorig jaar ook en misschien kan ik later nog wel versnellen. Het lopen gaat zo ontzettend makkelijk dat ik mij steeds beter realiseer dat er gewoon een PR in zit als ik zo door ga. Voordat ik het door heb, kom ik langs de water- en fruitpost die rond kilometer 8 staat. Het lopen gaat nog steeds zo makkelijk en vanaf dat moment besluit ik om écht voor een PR te gaan. Let’s do this!

Ondertussen ben ik ontzettend aan het genieten van het publiek en de muziek langs de kant. Dat is echt iets wat de Dam tot Damloop zo uniek maakt, het is gewoon zo gezellig! Ook is het inmiddels een feest van herkenning, want dit parcours loop ik nu voor de vierde keer dus ik weet wat ik kan verwachten. Wel zo fijn om te weten wat er komen gaat. En daarnaast is het weer ook zoals het zou moeten zijn. Bewolkt, niet te warm en vrij weinig wind, ideale omstandigheden! Misschien liep ik daarom wel zo lekker.

Het aftellen tot de finish kan beginnen en Zaandam begint steeds dichterbij te komen. 

Weer heb ik een afspraak met mijzelf en dat is dat ik vanaf 14 kilometer pas echt kan weten of ik een PR kan lopen. Er kan immers nog van alles gebeuren onderweg. Vanaf kilometer 10 probeer ik elke kilometer sneller te gaan om die gemiddelde pace omhoog te gooien. Dit lukt aardig goed en nog steeds heb ik geen last van vermoeide benen. De kilometers gaan voorbij zonder dat ik het door heb en ineens loop ik Zaandam in. Nog maar 2 kilometer te gaan, dus ik mag nu écht alles geven en aftellen tot de finish.

Ik begin het vanaf kilometer 14 wel wat zwaarder te krijgen, maar inplaats van in te storten, ga ik juist versnellen. Die PR kan ik gewoon ruiken en die wil ik nu halen ook, zo dichtbij ben ik nu! Al lijken de laatste kilometers wel de langste van allemaal, het is zijn dan ook wel de gezelligste. Zoveel mensen staan er aan de kant en die muziek werkt zo motiverend om net even wat sneller te gaan. De laatste bocht komt in zicht en vanaf dat moment begint het aftellen pas echt. Nog maar een paar honderd meter tot de finish en ik zet nog even aan tot een eindsprintje. Die gaat niet helemaal zo snel als ik hoopte, maar net snel genoeg om 13 sec. sneller te zijn dan vorig jaar.

Zodra ik over de finish kom, zie ik mijn tijd en besef ik dat ik gewoon een PR heb gelopen!

Met een tijd van 1:24:17 kwam ik over de finish en ik besef het nog niet helemaal. Hoe dan, gaat er door mijn hoofd heen! Met zo weinig trainingen en nog minder verwachtingen stond ik aan de start. Dat het zo goed uit pakte, had ik van te voren nooit durven dromen. Ontzettend fijn dat ik nog steeds lange afstanden met dit snelle tempo kan lopen. Dit geeft mij goede hoop voor volgend weekend waarbij ik 3 afstanden ga lopen waaronder een halve marathon. Daar ben ik nu wel klaar voor!

Na de finish wacht ik nog even op Kelly, want op de Dam tot Damloop app zie ik dat zij ook super goed aan het lopen is. Na een paar minuten zie ik haar dan ook aankomen en omhels ik haar snel. Zo trots ben ik op haar!! Ze heeft echt een toptijd gelopen en zelfs 8 minuten van haar PR afgelopen, zo goed! Ondertussen begint het hard te regenen en halen we snel onze spullen op zodat wij ons kunnen omkleden. Ook wordt het wel redelijk koud en even wat warmere kleren aantrekken is ook wel zo fijn. Daarna spreken we weer met Miny af en gaan we samen weer terug richting het Noorden.

dam tot damloop 2017

Wat een top dag was dit en met een Dam tot Damloop om nooit te vergeten! Hoe ging het bij jou?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.