Hardlopen & Sport

Running – Raceverslag Midwinter Marathon Apeldoorn

6 februari 2017
midwinter marathon
Gisteren stond ik aan de start van de Midwinter Marathon in Apeldoorn. En wat een fantastische hardloopwedstrijd was dit! Ik heb echt de hele weg genoten van het mooie landschap en het parcours. Gelukkig zat het weer ook mee en was het zelfs warm voor de tijd van het jaar. Samen met andere Running Girls hadden we echt een er echt een leuke dag van gemaakt. Zij liepen allemaal de 16.1km en samen stonden zij mij op te wachten totdat ik over de finish kwam. Echt een top dag!

Op het moment dat ik mij ging inschrijven voor de Midwinter Marathon was de keuze voor de afstand was snel gemaakt, ik ging voor de 25km. Een ideale training voor de marathon van Rotterdam die 9 weken later is. Omdat ik niet eerder deze afstand in een wedstrijd had gelopen, was er niet de drang om een PR te lopen. Ik zag het dus echt als een trainingsloop. Als doel had ik om te lopen met een pace tussen de 5:30 en 5:35 en dan niet helemaal vol erin gaan. Eigenlijk wilde ik over de finish komen met een voldaan gevoel qua tijd, maar niet helemaal kapot. Dit wilde ik vooral omdat dit mentaal veel goed zou doen en mij vertrouwen zou geven in de marathon. Of dat gelukt is, kan je lezen in mijn raceverslag!

De zenuwen begonnen thuis al, echt een kriebel in mijn buik die ik altijd heb voor een wedstrijd. Gelukkig heb ik daar verder geen last van en kan ik gewoon goed eten, want die energie heb ik vandaag echt nodig! Samen met Kelly, Marit, Esther en Silvana ben ik naar Apeldoorn gereden. Mooi op tijd kwamen wij aan en na de nodige toiletbezoekjes was het voor hun tijd om de spullen achter te laten en naar de start te gaan. Ik mocht een half uurtje later starten.

Voor mijzelf vond ik het prettig om de wedstrijd op te delen in 5 x 5km. Dit is beter te overzien dan 25km en zodra ik 5km had gelopen, moest ik nog maar 4 x 5km, dat klinkt een stuk beter dan 20km. Voor mij werkt dat echt top! Mijn horloge stond zo ingesteld dat ik elke 5km een gemiddelde door zou krijgen, ideaal dus. Eenmaal in het startvak klonk vrij meteen het startschot en mochten we gaan. Al snel had ik door dat ik echt te snel ging, maar ondanks dat werd ik aan alle kanten ingehaald. Ik probeerde echt mijn eigen tempo te zoeken en vooral op mijzelf te focussen. De eerste kilometers vlogen echt voorbij en voordat ik het wist was daar de eerste drinkpost. Even wat drinken en weer door, want ik had nog meer dan genoeg energie.

Dat het parcours vol zal met heuvels merkte ik al snel en bereide mij erop voor dat dit alleen maar erger zou worden. Omhoog gaan was best wel zwaar, maar nog goed te doen. En rond kilometer 8 ging het weer stijl naar beneden en dat liep echt lekker! Zonder moeite die kilometers gelopen en daar was al snel de tweede drinkpost. Dat betekende dat ik er al 10km op had zitten. Ik was echt fijn aan het lopen en ik kon dit tempo prima aanhouden. Hier haakte ik aan bij een groepje met een pacer voor 2:15 en hier heb ik enkele kilometers mee gelopen. Dit stuk vond ik wel wat zwaarder omdat het een onverharde weg was en achteraf gezien ging die pacer veel te snel. Maar zolang ik deze bij kon houden, heb ik dat gedaan.

Op het 15km punt ging het parcours weer heuvel op en hier had ik verwacht dat ik het zwaar zou krijgen. Hier heb ik de pacer ook laten gaan, want ik wilde niet te hard die laatste kilometers ingaan. Ik liep hier inderdaad mijn langzaamste kilometers, maar ondertussen was ik aan het eten, drinken en kletsen. Daardoor had ik het waarschijnlijk minder goed door dat de weg weer omhoog ging. Want voor mij viel dit stuk echt enorm mee. Het ging bijna als vanzelf en elke kilometer kon ik weer een stukje sneller.

Nog maar een paar kilometer tot de finish en ik zag op mijn horloge dat ik echt een mooi tempo liep. Geen last van vermoeide benen of verzuring en ik kon echt nog wel even doorgaan. Mijn snelheid gooide ik nog wat omhoog en ik kreeg een lach op mijn gezicht die er niet meer af ging. Ik wist gewoon dat ik deze wedstrijd echt fantastisch had gelopen al voordat ik over de finish kwam. Snel stuurde ik een whatsappje naar de meiden dat ik er bijna was en ik zette nog een eindsprintje in. Het duurde niet lang voordat ik de finish zag en onderweg daar naar toe haalde ik iedereen. Met een enorm goed gevoel over mijn tijd en over hoe ik gelopen had, haalde ik snel mijn medaille op.

Uiteindelijk was mijn officiële tijd voor de Midwinter Marathon 2:17:37 en daarmee liep ik net iets sneller dan ik van tevoren verwacht had. Dit geeft echt een enorm goed gevoel voor de marathon in Rotterdam, helemaal omdat ik het zo fijn gelopen heb. Nog maar 9 weken totdat ik daar aan de start sta en daar heb ik nu nog zoveel meer zin in! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.