Hardlopen & Sport

Running – Road to Zwolse Halve Marathon #2

1 mei 2017
trainen halve marathon

Voor mijn gevoel is de marathon al weer heel lang geleden. Mijn benen voelen in ieder geval weer fris en sterk. Klaar om aan nieuwe doelen te werken en om die snelheid terug te krijgen. Ik ben echt heel blij dat ik niet het welbekende hardloopdipje heb, maar dat ik lekker door ga met trainen. Gemotiveerder dan ooit te voren, ga ik er weer helemaal voor en heb ik zin in wat komen gaat. Wedstrijden met kortere afstanden om sneller te worden en uiteindelijk weer een marathon. Maar dat is iets voor over een paar maanden. Eerst maar eens kijken naar hoe het de afgelopen week ging.

Dinsdag

Intervallen met RunningGirlsGroningen staat op het programma zoals elke dinsdagavond. Vanavond is het gelukkig weer in het Noorderplantsoen dus ik ga er hardlopend heen. Onderweg begint het zachtjes te regenen en eenmaal aangekomen komt het met bakken uit de lucht. Hier heb ik zo geen zin in en het is dan ook wel heel verleidelijk om niet bij Zondag naar binnen te gaan voor een drankje. Maar dat ga ik natuurlijk niet doen, want daar is niemand sneller van geworden. Aan de bak dus maar. In tweetallen, ik ga samen met Wilske, rennen we rondjes om de vijver afwisselend snel of rustig. Elke keer als we elkaar tegenkomen, doen we enkele oefeningen. Best pittig en niet mijn favoriete trainingsvorm, maar het is gelukkig maar voor een half uurtje. Al duren die 30 minuten voor mijn gevoel heel lang en kan ik niet echt lekker lopen. Gelukkig heb ik na afloop wel een voldaan gevoel en heb ik 4.5km gelopen met een pace van 5:33.

Donderdag

Vandaag is het Koningsdag en ben ik een dagje vrij! Natuurlijk kies ervoor om een rondje te gaan hardlopen. Mijn doel voor vandaag is om een tempoloopje te doen van 5km zonder dat ik ga letten op mijn horloge hoe hard ik ga. Gewoon op gevoel lopen om te zien waar ik sta en welke snelheid ik aankan. Mijn plan was om naar het Stadspark te lopen, maar halverwege bedenk ik mij ineens dat daar een groot feest is vanwege Koningsdag. Het zal er vast al wel druk zijn en aangezien ik geen zin heb om daar tussen te lopen, kies ik voor een andere route. Zo loop ik een totaal nieuw rondje voor mij, ook wel eens leuk!

De kilometers gaan voorbij, maar voor mijn gevoel gaat het niet echt snel. Ik heb het redelijk zwaar en mijn lijf wil zo graag stoppen om te gaan wandelen. Maar daar geef ik niet aan toe en ik zet door. Helemaal als mn horloge gaat trillen, weet ik dat er nog maar 500m te gaan is. Nog even aanzetten dus en keihard gaan om het af te maken. Mijn horloge zet ik op stop en dan mag ik kijken wat mijn pace is geweest. Aangezien ik voor mijn gevoel niet heel snel heb gelopen, verwacht ik niet veel. Maar dan zie ik dat mijn gemiddelde pace 4:51 is en ik kan het bijna niet geloven. Hier ben ik zo blij mee! Helemaal omdat het voor mijn gevoel echt zwaar en langzaam ging, maar het tegendeel blijkt dus waar. Heerlijk om zo te zien dat mijn snelheid echt terug begint te komen en ook nog eens veel beter dan ooit tevoren!

Zondag

Vandaag begin ik de dag met een duurloopje van 10km. Zodra ik uit bed stap, eet ik snel een banaan en trek ik mijn hardloopkleding aan. Het weer ziet er veelbelovend uit met een blauwe lucht en een zonnetje. Eindelijk weer eens tijd voor een korte broek. Voor dat ik de deur uit ga, probeer ik een leuke route te bedenken, maar ik kom uiteindelijk terug op mijn vaste rondje langs het Reitdiep. Dit blijft toch één van mijn favoriete plekken om te hardlopen en helemaal als er 10km op de planning staat.

De eerst helft gaat erg lekker en ik loop op een prima tempo, dit gaat goed. Net over de helft kom ik bij sluizen en draai ik mij om voor de terugweg. Dan merk ik ineens dat er behoorlijk wat wind staat en nu moet ik tegen de wind in lopen. Daar had ik niet echt op gerekend en ik moet aanzetten om op tempo te blijven lopen. Gelukkig is dit goed vol te houden en voor dat ik het weet heb ik de 10km aangetikt. Ik besluit om nog even door te gaan, zodat ik bijna thuis uitkom. Uiteindelijk heb ik 10,5km gelopen met een pace van 5:22, dat ging goed!

De afgelopen week was een prima hardloopweek. Goede trainingen gedaan en vooral ook heel fijn gelopen. Komende week staat er eigenlijk weer hetzelfde op het programma, intervallen, tempoloopje en een duurloopje. Een schema wat ik erg fijn vind en waar ik ook met plezier aan werk. Even geen lange afstanden meer, maar gewoon kort en krachtig. Een hele andere manier van trainen, maar het werkt wel heel motiverend voor mij. Ondertussen kriebelt het wel ontzettend om weer een marathon te gaan lopen. Maar dat zal pas in het najaar zijn, dus echt trainen daarvoor is voorlopig niet nodig. Ik hou het eerst maar bij dit trainingsschema.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.