Hardlopen & Sport

Running – Mijn voorbereiding op een hardloopwedstrijd

10 juni 2017
voorbereiding hardloopwedstrijd

Vanavond sta ik aan de start van de halve marathon van Zwolle en ik heb er zin in! Voor elke hardloopwedstrijd die ik loop ben ik zenuwachtig of het nou de marathon is of gewoon de 4Mijl in Groningen. Altijd weer die gezonde zenuwen met een kriebel in mijn buik. Kan ik de afstand wel lopen? Ga ik de tijd halen die ik in mijn hoofd heb? Dat soort vragen gaan altijd door mijn hoofd. Best gek eigenlijk, want ik heb al zoveel wedstrijden gelopen dat ik nu toch wel eens zou moeten weten dat ik het écht wel kan. Maar ja, zolang het maar hierbij blijft, vind ik het zelf niet storend en hoort het er gewoon bij. Inmiddels heb ik een vaste routine wat ik voor elke wedstrijd doe en zo sta ik in ieder geval met een fijn gevoel aan de start.

Een goed begin is het halve werk

Natuurlijk zorg ik er voor dat ik mij goed voorbereid voor een wedstrijd, want dat geeft mij een soort rust. Hierdoor weet ik in ieder geval dat het niet aan mijn voorbereiding ligt als er iets mis mocht gaan. Een dag van tevoren verzamel ik alles wat ik nodig heb en dit leg ik alvast klaar. Dit is mijn startnummer, kleding, schoenen, eten en drinken. Op de dag zelf heb ik dan geen stress, omdat ik bijvoorbeeld mijn lievelings shirt niet kan vinden die ik zo graag aan wil. Ook laad ik mijn horloge op zodat de batterij helemaal opgeladen is. Je wilt echt niet met een leeg horloge aan de start staan.

Daarnaast is het ook handig om te weten hoe laat en waar ik moet zijn om op tijd te zijn voor de start. Geloof mij, je wilt niet te laat en met stress aankomen bij een hardloopwedstrijd. Dus ook hierbij geldt, bedenk van tevoren een plan. Hoe ga je er komen? Met de trein, auto of fiets. En hoe laat wil je er zijn? Zelf vind ik het echt fijn om lekker op tijd te zijn. Alvast de sfeer proeven, veel te vaak naar een dixie gaan en nog snel een banaan eten en water drinken. Zo sta ik met rust in mijn hoofd aan de start.

Stel je horloge van tevoren in op de tijd

Mijn horloge stel ik zo in dat deze de tijd aangeeft in plaats van de afstand. Het parcours is zo afgemeten dat die afstand wel moet kloppen en er staat vaak genoeg kilometerborden aan de zijkant. Daar wil ik mij dus minder op focussen, ik wil gewoon mijn looptijd weten. Van tevoren heb ik een doel in mijn hoofd en dan bereken ik de gemiddelde pace die ik dan moeten lopen. Onderweg ben ik de hele tijd aan het rekenen, hoe ik aan het lopen ben en of ik sneller moet of langzamer kan. Voor mij werkt dit afleidend en motiverend om een zo goed mogelijke tijd te lopen. Kiezen om de gemiddelde pace te laten zien kan natuurlijk ook, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van.

Daarnaast vind ik het inzetten frustrerend als de kilometers van mijn horloge niet overeenkomen met die van de bordjes langs de kant. Het is zo irritant als je voor of achter loopt met de afstand. Bij de marathon was het verschil zelfs zo groot dat ik bijna een kilometer verder was. En dat is aan het einde van zo’n lange afstand echt niet fijn. Volgens mijn horloge was ik al bijna bij de finish, maar die was echt nog niet in het zicht. Daarom kies ik er liever voor om de tijd te weergeven.

Trek je beste hardloopoutfit aan

Vrijwel elke wedstrijd loop ik op hetzelfde model schoenen, de Nike Pegasus. Voor mij is het dus makkelijk kiezen welke schoenen ik aan ga doen. Alleen als ik een korte afstand loop, wil ik nog wel eens kiezen voor een andere hardloopschoen die daar beter bij past. En op nieuwe schoenen lopen, is nooit een goed idee. Gewoon je eigen vertrouwde schoenen aan waarvan je weet dat ze goed lopen.

Het kiezen van kleding is ook een belangrijk puntje. Het weerbericht is natuurlijk goed om te bekijken en daar dan je kleding op aan te passen. Zodra het boven de 15 graden is, kies ik voor een korte broek met een shirt. Is het echt warm, zoals in Rotterdam, dan loop ik liever in hemdje. Een lange legging heb ik eigen alleen aan in de winter of als het écht koud is of hard waait. Zo kies ik het vaak uit, maar meestal zorg ik ervoor dat ik meerdere setjes meeneem zodat ik last-minute altijd nog iets anders aan kan doen. En dan uiteindelijk vaak wel het als eerste gekozen setje aan doen..

Geniet!

Elke hardloopwedstrijd is een feestje! Ook al heb je last van enorme zenuwen en zit alles tegen, bedenk goed dat je dit voor je plezier doet. Geniet van de voorpret, de gezelligheid in het startvak, het publiek wat uitzinnig aan het juichen is speciaal voor jou en de mooiste medaille die je om je nek krijgt zodra je over de finish heen komt. Hardlopen is en blijft fantastisch en helemaal bij een hardloopwedstrijd besef je je dat maar weer eens al te goed! Ik ben helemaal klaar voor de start en kan niet wachten om de halve marathon te lopen! Wie kan ik onderweg nog spotten als medehardloper of als toeschouwer?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.