Hardlopen & Sport

Mijn tips voor het aanmoedigen bij een hardloopwedstrijd!

20 oktober 2019

Vandaag is de Amsterdam Marathon en ik ben erbij! Helaas loop ik niet mee, maar ga ik aanmoedigen, ook leuk! Mijn broertje loopt vandaag namelijk zijn derde marathon en nou leek het mij wel zo leuk om hem aan te moedigen. Samen met mijn andere broertje sta ik dus aan de kant bij de marathon en hopelijk kunnen wij hem zo vaak mogelijk zien. Aangezien ik de laatste tijd vaker aan het aanmoedigen ben dan zelf aan het hardlopen, dacht ik dat het leuk zou zijn om mijn tips te delen voor aanmoedigen bij een hardloopwedstrijd. Want met een beetje support aan de kant, loop je vaak net even wat beter!

Zorg dat je weer waar jouw hardloper is – Tegenwoordig heb je vaak een app waarmee je de hardlopers kan volgen. Even de naam of het startnummer invullen en je weet precies wanneer ze gestart zijn. Super handig en als er zo’n app is, gebruik ik deze altijd. Maar om nog nauwkeuriger te weten waar jouw hardloper is, kan deze zijn live locatie delen. Via WhatsApp kan je dit tijdelijk instellen en dit is zo handig! Zo wist ik bij de marathon van Londen precies wanneer Kelly er aan zou komen zodat we haar niet zouden missen.

Maak een plan – Zonder plan kom je nergens. Bedenk van tevoren hoe snel de hardloper is en bedenk aan de hand daarvan waar je kan gaan staan. Hoeveel tijd heb je nodig om van A naar B te gaan en lukt het daadwerkelijk ook om binnen die tijd daar te komen. En hoe ga je erheen? Met de fiets is het vaak ideaal, dan kan je overal tussendoor, maar als er een metro is, kan je daar ook heel goed gebruik van maken. Het is maar net hoe het parcours en de locatie is. Van tevoren kan je dit allemaal uitzoeken en dan plannen hoe en waar je gaat staan.

Spreek van tevoren af waar je gaat staan – Als je een plan hebt gemaakt, weet je waar je ongeveer gaat staan. Voor de hardloper kan het namelijk heel fijn zijn om te weten waar het support staat. Het is dan handig om van tevoren te laten weten op welke punten jij als aanmoediger wilt gaan staan. Laat ook even weten of je links of rechts staat, want dan weet de loper op welke kant hij zich moet focussen.

mijn tips voor het aanmoedigen bij een hardloopwedstrijd

Zorg ervoor dat je op tijd bent – Je wilt niet te laat zijn om jouw hardloper te zien. Dus is het wel zo handig om het plan zo goed mogelijk uit te voeren. Vooral bij het eerste punt moet je echt op tijd zijn zodat je zeker weet dat jij jouw hardlopen niet mist. Anders valt het hele plan in duigen. Verder is een beetje speling met de tijd is geen luxe, want er kan van alles gebeuren onderweg. En vergeet vooral niet dat jij echt niet de enige bent die komt aanmoedigen. Het is dus waarschijnlijk ontzettend druk, dus neem in jouw planning de tijd voor alles. Ga ervan uit dat het langer duurt dan normaal.

Wees zichtbaar en laat van je horen – Je staat op de afgesproken plek en je bent waarschijnlijk niet de enige. Laat dus van je horen en maak je zichtbaar. Maak bijvoorbeeld een bord met een leuke tekst, hier vind je wat inspiratie, of neem vlaggen, confetti of ballonnen mee. Alles om maar een beetje te laten weten waar jij staat. En om van jezelf te laten horen is een megafoon wel een leuk idee, maar of jouw buren dat ook vinden…

Ga snel door naar het volgende punt – Ok, jouw hardloper is net langsgekomen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk door te gaan naar het volgende punt. Geen tijd te verliezen! Bedenk van tevoren hoe jij naar punt 2 wil gaan en ga zo snel mogelijk die kant op. Is het te druk op de afgesproken plek, loop dan een stukje door waar wel meer ruimte is.

Aanmoedigen! – Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat jij gaat aanmoedigen tijdens de hardloopwedstrijd. Dus geef de lopers weer genoeg energie om verder te gaan met jouw woorden en enthousiasme!

Spreek af waar je elkaar gaat zien na afloop – Als jouw hardloper klaar is, wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk zien om te vragen hoe het gegaan is. Spreek van tevoren af op welke plek jullie elkaar gaan ontmoeten. Er zijn bij de finish vaak zoveel mensen dat het lastig is om elkaar te vinden. Neem ook even wat eten en drinken mee voor de hardloper en wat schone kleren kunnen ook heel fijn zijn. Zorg dus voor een goede opvang, want jouw hardloper heeft net een enorme prestatie neergezet!

Aanmoedigen bij een hardloopwedstrijd kan dus best pittig zijn. Van punt A door naar punt B en maar enthousiast aanmoedigen. Maar het is zo leuk om te doen en je weet gewoon dat de meeste hardlopers het zo kunnen waarderen. Zelf ben ik het inmiddels ook zo leuk gaan vinden en zo krijg ik toch nog een beetje van het hardloopsfeertje mee! Sta jij ook wel eens aan de kant van een hardloopwedstrijd?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.