Money Talk – Tips voor het online verkopen van tweedehands spullen

6 november 2020
verkopen van tweedehands spullen

Een groot deel van mijn extra inkomsten heb ik de afgelopen tijd verdient door het verkopen van spullen die ik zelf niet meer nodig heb. Van puzzels en babykleding tot mijn oude iPhone, van alles heb ik verkocht. Ik maak er inmiddels een ware sport van om te zien waar en hoe ik het beste mijn oude spullen kan verkopen. Met een beetje extra werk, kan het maar zo zijn dat je net wat sneller en voor een hogere prijs spullen verkoopt. Mijn tips voor het online verkoop van tweedehands spullen deel ik hieronder.

  • Zorg voor mooie, duidelijk fotos’s – Laat op de foto’s goed zien hoe het product eruit en ziet en wees eerlijk. Is er iets kapot of zit er een vlekje op, maak er een foto van. Zo weet de koper wat hij koopt en voorkom je teleurstellingen. Daarnaast moet je altijd foto’s in het daglicht maken. Zo ziet iets er meteen beter uit.
  • Geef een heldere omschrijving van wat je verkoopt – Net als bij de foto’s willen kopers weten wat ze kopen. Vertel de staat van het product, de afmetingen, of er iets kapot is, wat het merk is, oftewel alles wat relevant kan zijn voor de koper. Gebruik ook synoniemen voor het product wat jij verkoopt, zodat iemand die er naar op zoek is, het zo makkelijk mogelijk kan vinden.
  • Maak gebruik van de seizoenen en feestdagen – Wil jij je oude camper verkopen, dan doe je dat voor de zomervakantie, want dan zijn mensen er naar opzoek. En een winterjas verkoop je weer niet in de lente, maar in het najaar als het ineens koud wordt. En denk ook aan de feestdagen, dus zet je kerstballen op marktplaats eind november. Er is dan meer vraag en je hebt een grotere kans om het te verkopen voor een mooie prijs.
  • De timing van het plaatsen van de advertentie is belangrijk – Op sommige verkoopsites werkt het zo dat de nieuwste advertenties als eerste getoond worden. Denk daarom logisch na wanneer jij jou advertenties online zet. Maandagochtend zijn er misschien maar weinig mensen aan het zoeken, maar in de avond of het weekend heb je waarschijnlijk meer kans op dat je gevonden wordt. En denk aan grote evenementen. Zo heb ik ooit eens tijdens een EK ontzettend goed verkocht op Marktplaats. Er werd enorm fanatiek geboden op mijn oude kleding, want de vrouwen die geen zin in voetbal hadden, zaten online te shoppen.
  • Sta open voor vragen en communiceer met de kopers – Als jij snel antwoord op vragen van eventuele kopers kom je betrouwbaar over en heb je de kans dat ze sneller van jou iets overkopen. Ze hebben dan geen tijd meer om met de volgende koper af te spreken. Zelf zou je het ook fijn vinden als je snel een berichtje terug krijgt.
  • Vraag een realistische prijs – Kijk van tevoren rond of er advertenties zijn met een soort gelijk artikel en check vooral de biedingen. Zo kan je een beetje inschatten wat mensen ervoor willen geven. Met een te hoge prijs schrik je wellicht mensen af en bij een te lage vraagprijs roept het misschien vragen op wat er mis mee is. Zoek dus een mooie middenweg en ga daarvoor.
  • Maak gebruik van meerdere platforms om te verkopen – Er zijn veel manier waarop je je oude spullen kan verkopen. Natuurlijk is er het oude vertrouwde Marktplaats, maar inmiddels zijn er meerdere platforms die misschien wel interessanter zijn. Kleding kan je bijvoorbeeld goed verkopen op Vinted. Op Facebook zijn er ook diverse groepen waar je oude spullen op kan verkopen, vooral handig voor grote dingen die opgehaald moeten worden. Via Instagram verkoop ik zelf succesvol veel babykleding, check maar eens de hastag #kastjevan.
  • Heb geduld – Soms duurt het even voordat je iets verkoopt. Een product is op dat moment niet in trek en niemand zoekt erna, dat kan natuurlijk gebeuren. Maar heb hierin vooral geduld. Uiteindelijk komt er meestal wel een koper. En zo niet, haal de advertentie eraf en probeer het later nog een keertje. Wie weet vind je dan iemand die er dan net op zoek naar is.
  • Probeer verschillende dingen – Verkoop je iets niet zo snel zoals je had verwacht of is er weinig interesse? Pas dan de advertentie aan en zet het product opnieuw erop. Maak de foto’s in een andere setting, gebruik andere woorden in de tekst of plaats het op een ander platform. Zoek op die manier uit wat wel werkt voor dat product.

Verkoop jij zelf ook wel eens je oude spullen en mis je nog een tip die er niet tussen staat? Laat het dan hieronder weten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.