Hardlopen & Sport

Last minute tips voor de 4Mijl van Groningen

12 oktober 2018

Nog maar 2 dagen en dan is de 4Mijl, het grootste Groningse hardloopevenement van het jaar! Zelf doe ik elk jaar mee omdat het zo’n gezellige run is. Zo kan je mijn raceverslag van 2017 hier lezen. De start is in Haren, een dorpje onder Groningen, en de finish is op de Vismarkt in Groningen. Het parcours is super simpel. Na de start zijn er 2 bochten, daarna komt er een heel lang recht stuk waarbij je nog wel even een viaduct over moet. Bij het laatste stukje moet je bij de Herestraat weer heuvel op, daarna is er nog één ruime bocht en dan zie je de finish al voor je. Ga jij zondag ook mee doen? Dan heb ik nog enkele tips voor de 4Mijl van Groningen voor je!

Kleed je niet te warm

De voorspellingen voor zondag zijn vrij warm en licht bewolkt. Lekker weer dus, maar om te hardlopen kan het behoorlijk warm aanvoelen. Zorg ervoor dat je je hierna kleedt zodat je het niet te heet krijgt. Zelf kies ik waarschijnlijk voor een t-shirt met een korte broek, dat lijkt mij een fijne outfit voor zondag. Maar doe vooral iets aan waar jij je bij deze temperatuur prettig in voelt.

Vergeet je startnummer niet

Zonder startnummer mag je niet starten, dus vergeet deze niet! Neem voor de zekerheid nog wat extra veiligheidsspeldjes mee om het startnummer goed vast te zetten of om iemand deze aan te bieden die ze is vergeten, maak je vrienden mee 😉 Vul op de achterkant het medische paspoort in, mocht er iets met je gebeuren dan weten de hulpdiensten wie ze moeten contacteren.

Zorg ervoor dat je op tijd bent

Om bij de start te komen, ben je wel even onderweg. De meeste lopers vertrekken vanuit Groningen vanaf het hoofdstation. Daar kan je met de trein of pendelbus naar Haren. De bussen gaan regelmatig, maar brengen je niet helemaal naar de start. De halte is bij Helperzoom en vanaf daar is het nog best wel een stuk lopen naar het startgebied van de 4Mijl. Onderweg kom je nog de vrachtwagens tegen waar je je tas kan inleveren en meer dan genoeg dixie’s. Pak dus op tijd een bus en verkijk je niet in de tijd die je onderweg bent. Hetzelfde geldt voor de trein, het is nog een lang stuk lopen naar het startgebied.

Neem een oude trui of vuilniszak mee

De weg naar de startvakken is vrij lang en omdat het vrijwel overal in de schaduw  is, kan het vrij koud aanvoelen. Om toch warm aan de start te staan, kan je tot die tijd een oude trui of vuilniszak aantrekken. Deze kan je vlak voor de start achterlaten en de oude kleding gaat naar een goed doel!

Begin niet te snel

Zodra het startschot klinkt, schiet iedereen weg en het is heel verleidelijk om mee te gaan. Maar laat je niet gek maken en loop een tempo dat jij aan kan. De afstand is verder dan je denkt en als je de eerste kilometer alles al hebt gegeven, heb je nog een lange weg te gaan. Probeer je eigen tempo te lopen en versnel later als je nog energie over hebt.

Wees je bewust van de drukte op het parcours

De gezelligheid van de 4Mijl is ook duidelijk te zien op het parcours, het is altijd druk. Er zijn allerlei hardlopers die allemaal hun eigen tempo lopen en dit kan soms voor frustratie zorgen. Helemaal als jij een snelle tijd wilt neerzetten en er voor je gevoel allemaal mensen je voor de voeten lopen. Wees je hier tevoren van bewust en probeer je er vooral niet te druk over te maken. En zoals bij elkaar hardloopwedstrijd geldt hier ook, links inhalen en geef elkaar de ruimte.

Spreek met je supporters af waar ze gaan staan om jou toe te juichen 

Tijdens het lopen is het super fijn om supporters aan de kant te hebben staan. Wil je ze echt niet missen, spreek dan van tevoren een punt af waar zij gaan staan. Het is namelijk erg druk langs de kant en voordat je het weet zien ze jou over het hoofd of mis jij je supporters, dat zou zonde zijn! Daarnaast loopt het parcours over een brede weg dus het is wel fijn om te weten of je links of rechts moet lopen om jouw supporters te zien.

Spaar een beetje energie voor de ‘heuvels’ en het eindsprintje op het einde

Als je ruim 5km in de benen hebt zitten, zie je in de verte een viaduct opdoemen. En ja, daar moet je overheen. Dat is wel even klimmen, dus zorg ervoor dat je hier nog energie voor hebt. Als je denkt dat je het daarna gehad hebt, dan moet je nog de Herestraat in. Deze winkelstraat is absoluut niet vlak en hierbij loop je weer heuvel op. Als je aan het einde van de straat komt, sla je bij de bocht af en dan zie je de finish voor je. Met nog ongeveer 200m te gaan, kan je hier je eindsprint inzetten. En niet vergeten om je handen in de lucht te gooien voor de finishfoto!

Dit zijn mijn tips voor de 4Mijl voor aankomende zondag. Ik heb er in ieder geval super veel zin in en kan niet wachten om aan de start te staan! Wie doet er nog meer mee??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.