Hardlopen & Sport

Mijn tips voor de marathon van Rotterdam!

4 april 2019
Tips voor de marathon van Rotterdam

Aankomende zondag is het zover, de marathon van Rotterdam! In 2017 stond ik daar voor de eerste keer aan de start en dit jaar ga ik ook weer meedoen. Doe jij ook mee en kan je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder voor mijn tips voor de marathon!

Kom op tijd naar de start

Misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je op tijd bij de start bent. Dan heb je nog alle tijd voor een laatste zenuwplasje, het eten van een banaan of om je bagage af te geven. Je wilt gewoon geen stress zo vlak voor de start. De start is aan de voet van de Erasmusbrug, anders dan in 2017, dus voor mij is dit ook even nieuw. Als je van het centraal station komt, loop je naar het Schouwburgplein om je tas af te geven, mits je daarvoor gekozen hebt. Vanaf daar loop je richting de Erasmusbrug voor de start. Ga je met de metro, ga dan naar metrostation Beurs, dat is bij de Expo en vanaf daar loop je zo naar de start. Neem hier echt ruim de tijd voor, want het duurt altijd langer dan je van tevoren denkt.

Kleed je niet te warm

De voorspellingen voor zondag veranderen met de dag en ik ben ze nauwlettend in de gaten aan het houden. Zoals het er nu uitziet wordt het 17 graden en bewolkt. Redelijk warm nog wel en helemaal warmer dan we gewend zijn van de afgelopen tijd. Een ezelsbruggetje die ik altijd gebruik, is dat het tijdens het hardlopen ongeveer 10 graden warmer aanvoelt. Dan is die 17 graden ineens 27 graden, warm dus! Met dat in je hoofd kan je je outfit samenstellen. Zelf ga ik voor een korte broek met een shirt of hemdje. Afgelopen zaterdag deed ik daar een testrondje in en dat beviel goed. Kijk wat voor jou prettig is en bedenk dat je er ruim 42km in moet gaan hardlopen. Dat het lekker zit is dus het allerbelangrijkste!

Begin rustig aan de eerste kilometers

Zodra het startschot klinkt, giert de adrenaline waarschijnlijk door je lijf. Eindelijk mag je die marathon lopen waar je zolang voor getraind hebt! Maar zet nog even de rem erop en verbruik niet al je energie in de eerste kilometers. Geloof mij, dat ga je later nog nodig hebben. Helemaal omdat het begin bij de Erasmusbrug is kan dit meteen best pittig zijn zonder dat je het zelf door hebt. Die brug is namelijk niet plat ook al heb je dat niet meteen in de gaten door de adrenaline. Rustig aan dus en geef je lichaam even de tijd om erin te komen. Later ben je alleen maar blij dat je bij de start niet meteen als een dolle aan het hardlopen bent gegaan.

Drink voldoende onderweg

Tijdens het hardlopen verlies je veel vocht dat aangevuld moet worden. Je kan ervoor kiezen om zelf water of drinken mee te nemen. Maar er staan ook verzorgingsposten langs de kant. Elke 5km staat er eentje met water en sportdrank. Bij elke verzorgingspost neem ik water, drink ik een paar slokken en spoel ik mijn mond even. Even wat vocht aanvullen. Vanaf 12,5km staat er om de 5km een post met natte sponsen, die zijn zo fijn! Even in je nek leggen voor wat verkoeling is mijn tip. Bij de verzorgingsposten is er geen fruit te krijgen, dus zorg ervoor dat je zelf genoeg mee neemt qua voeding. Ik draag mijn Flipbelt en hierin passen mijn 8 gelletjes die ik neem tijdens de marathon. Natuurlijk kan je ook je support vragen of ze iets aan willen geven tijdens het lopen. Spreek dan goed van tevoren af hoe en waar ze moeten staan, want dat wil je dan niet missen.

Bereid je voor het Kralingse bos

Het stuk in het Kralingse bos staat bekend als een pittig stuk in de marathon. Rond de 32km kom je het bos inlopen en dan moet het even alleen doen. Er staat hier een stukje minder publiek aan de kant en juist op dat moment heb je echt nodig. Vanaf daar begint de marathon eigenlijk pas echt. Je benen beginnen zwaar te worden en wandelen is wel heel aantrekkelijk. Een pittig stuk dus waar je er echt even doorheen kan zitten. Twee jaar geleden vond ik het hier ook ontzettend zwaar om door te blijven gaan. Hou er dus rekening mee dat je het moeilijk kan gaan krijgen zodat je er in ieder geval op voorbereid bent. Maar bedenk ook, zodra je het Kralingse bos uit bent, kan het aftellen echt beginnen! Nog maar een paar kilometer te gaan tot de finish.

Geniet van de laatste meters op de Coolsingel

De laatste kilometers in Rotterdam zijn echt een feestje, maar het moment dat je de Coolsingel op loopt is spectaculair! Er is zoveel enthousiast publiek, daar ga je echt kippenvel van krijgen. Pak die laatste meters jou moment en doe maar even net of al die mensen er speciaal voor jou staan. Want in de verte zie je de finishboog langzaam dichterbij komen en dan weet je dat je het gewoon geflikt hebt!

Dit zijn mijn tips voor de marathon van Rotterdam! Ik kan niet wachten om aan de start te staan en om die 42,195km te gaan hardlopen. Wie staat er nog meer aan de start zondag??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.