Hardlopen & Sport

Wat ik mis aan hardlopen

6 oktober 2019
Wat ik mis aan hardlopen

Als je iets niet kan of mag, besef je pas hoeveel je ervan houdt. Dat heb ik dus nu zo ontzettend met hardlopen. Eerder gaf ik al aan dat zwanger zijn en hardlopen totaal geen goede combinatie voor mij is en dat ik, hoe moeilijk het ook is, mij er wel bij kon neerleggen. Als het gewoon niet zo lekker gaat als voorheen, is het plezier er snel af. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet mis. Want wat kan ik soms jaloers kijken naar de hardlopers hier in het Noorderplantsoen of zelfs in de regen op Ameland. Op dat soort momenten mis ik het ontzettend en kan ik niet wachten totdat ik weer mag beginnen met de eerste stapjes. Geloof mij, het eerste trainingsdoel heb ik echt al in mijn hoofd hoor! Maar eerst even geduldig afwachten tot ik voldoende herstelt ben van de bevalling voordat ik mijn hardloopschoenen weer aantrek. Wat ik er nog precies aan mis? Dat is toch wel meer dan ik aanvankelijk dacht…

Een doel om aan te werken of voor te trainen – Ergens naartoe werken vind ik super fijn om te doen. Weten wat je eraan moet doen, een trainingsplan volgen, en uiteindelijk weten wanneer je dit doel gaat bereiken. Zo verliep mijn training voor de Rotterdam marathon zo ontzettend goed en dat gevoel mis ik. Keihard werken aan een doel geeft zo veel voldoening. Daar had ik ook veel voorover en mijn leven stond echt een paar maanden in het teken van de marathon. Daarna viel ik niet alleen in het ‘zwarte gat’ qua hardlopen, maar wist ik dat ik door mijn zwangerschap dit voorlopig niet meer zou kunnen doen. En soms mis ik dat echt wel.

Het vrije gevoel – Hardlopen voor mij staat gelijk aan het gevoel van vrijheid. Kunnen gaan naar plekken waar jij heen wilt en wanneer jij kan. Helemaal als ik op vakantie ben, ervaar ik dit extra. Hoe makkelijk is het om je hardloopschoenen aan te trekken en dan maar zien waar je uitkomt, heerlijk toch! Met wandelen is dat toch echt een stukje anders en niet te vergelijken. Dit gevoel heb ik echt alleen met hardlopen.

De runners high – Wat kan een goeie training toch een heerlijk gevoel geven. Het idee dat je het toch maar geflikt hebt is heerlijk en geeft zo veel voldoening. En dan de runners high na het lopen van een wedstrijd mis ik ook zo ontzettend! Het moment dat je de finish overkomt en de medaille om je nek krijgt is onbeschrijfelijk.

Het meedoen aan hardloopwedstrijden – Alles van een hardloopwedstrijd vind ik leuk. Het sfeertje wat er hangt, de spanning in de lucht, het enthousiaste publiek en wetend dat je prestatie gaat leveren. Als ik dan op Instagram zie dat, voor mijn gevoel, iedereen meedoet aan de Dam tot Damloop of welke wedstrijd dan ook, heb ik echt wel een fomo momentje. Ik wil daar ook gewoon staan en de start over lopen. Dan afzien en uiteindelijk een medaille krijgen. Het idee dat ik misschien wel een jaar geen hardloopwedstrijd ga doen, maakt het er niet makkelijker op… Ergens aan het eind van het voorjaar kan ik hopelijk weer eentje lopen en al doe ik een uur over 5km, dat maakt mij niet uit. Als ik maar mee kan doen!

raceverslag berenloop

Een momentje voor mijzelf – Hardlopen in je eentje is voor mij wat me-time. Even een moment voor mij alleen met m’n gedachten. Dat vind ik er altijd zo ontspannend aan. Even niks aan je hoofd, maar gewoon lekker gaan en nergens aan denken.

Nieuwe plekken ontdekken – Vooral als ik ergens anders ben dan thuis vind ik het, normaal gesproken, ontzettend leuk om de omgeving hardlopend te ontdekken. Vooral ‘s ochtends vroeg even een rondje doen en dan zien hoe iedereen langzaam z’n dag begint, vind ik heerlijk. Als je ergens gaat hardlopen, voelt het alsof je er hoort en niet dat je er op vakantie bent. Dat gevoel heb ik gemist tijdens mijn vakanties.

De training op dinsdagavond van RunningGirls – Al jaren train ik elke dinsdagavond mee met RunningGirls en een avond zomaar overslaan, deed ik eigenlijk nooit. Het zat zo ontzettend in mijn ritme om elke dinsdagavond heen te gaan. En nu heb ik dat niet meer. Ik mis de gezelligheid van de meiden en het samen trainen met anderen. Af en toe kom ik langs als ze trainen in het Noorderplantsoen en dan vind ik het meteen zo gezellig. Gelukkig heb ik veel contact met de meiden en zie ik ze nog regelmatig. Al kan ik niet wachten totdat ik weer gezellig mee kan trainen.

Een excuus om nieuwe hardloopschoenen of -kleding te kopen – Als ik nu in mijn kledingkast kijk, zie ik hoeveel hardloopkleding ik wel niet heb… Zo vaak had ik het idee dat ik toch echt een nieuw shirtje of hemdje nodig had. En dan heb ik het nog niet eens over mijn collectie hardloopschoenen. Ik vond het altijd leuk om de nieuwste collecties te zien en om zoek te gaan naar dé perfecte hardloopschoenen. Nu heb ik al tijden niets nieuws meer gekocht en ben ik juist hardloopkleding aan het wegdoen. Ook best lekker om op te ruimen.

Het gevoel dat ik fit ben – Tijdens mijn marathontraining was ik zo fit en dat gevoel ben ik voor mijn idee totaal kwijt. Natuurlijk komt dit en omdat ik gestopt ben met hardlopen en door mijn zwangerschap. Ik ben zo snel buiten adem en dat gevoel vind ik zo raar. Ik kan er maar niet aan wennen dat ik niet meer zoveel kan als voorheen. Gelukkig is het tijdelijk en zal ik ooit weer zonder te hijgen een trap op kunnen lopen.

Dit is alles wat ik mis aan hardlopen. Best een lijstje, maar het was altijd zo’n groot onderdeel van mijn leven dat het soms wel even wennen is dat ik het niet meer kan doen. Natuurlijk weet ik dat ik er zo ontzettend moois voor terug krijg wat het totaal niet zal halen bij alles wat ik leuk vind aan hardlopen. Maar dat maakt het niet dat ik gewoon soms mis! En daarbij is het niet kunnen hardlopen waarschijnlijk tijdelijk en ooit, ook al is het over 10 jaar, loop ik mijn vijfde marathon.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.