Hardlopen & Sport

Zwanger en hardlopen – Mijn ervaringen

11 september 2019
zwanger en hardlopen

Voordat ik zwanger werd, was ik een fanatieke hardloopster. Ik trainde voor mijn vierde marathon en liep deze in april 2019, de marathon van Rotterdam. Elke week liep ik wel vier keer in de week hard en ik volgde mijn trainingsschema trouw. Op dat moment kon ik mij een leven zonder hardlopen echt niet voorstellen. Het was een gewoonte geworden en ik vond het ontzettend lekker om te doen. Mijn voornemen was dan ook altijd om door te blijven rennen. Zelfs als ik zwanger zou zijn, want zwanger en hardlopen dat zou toch wel kunnen. Ik bedoel, er waren zwangeren die een marathon uitliepen, dus ik zou toch ook wel kunnen blijven hardlopen.

Dat liep even totaal anders dan ik van tevoren gedacht had…

Op het moment dat ik erachter kwam dat ik zwanger was, had ik net een week ervoor een marathon gelopen. Ik lag er dus sowieso helemaal af, want ik moest nog herstellen van de marathon. En dan ook nog het nieuws dat ik zwanger was, gaf mij een extra excuus om het wat rustiger aan te doen wat betreft hardlopen. Maar ik probeerde het echt wel en liep die periode zelfs nog een paar keer hard en ik leek het weer aardig op te pakken. Ook al was ik totaal niet snel meer en ging het lang niet zo lekker als voorheen, dat zou toch vooral door de marathon komen dacht ik.

Mijn voornemen om tijdens het zwanger zijn te blijven hardlopen probeerde ik dan ook echt vol te houden. Ik wilde namelijk wel fit blijven. Maar eigenlijk merkte ik vanaf het begin van de zwangerschap dat het al anders ging dan voorheen. En dit had echt niks meer met de marathon te maken, maar met het feit dat ik zwanger was. Mijn hartslag schoot omhoog zodra ik maar wat stappen zette, ik moest vaak plassen onderweg en mijn lichaam veranderde zo snel dat hardlopen niet meer fijn aanvoelde. Mijn sportkleding begon al snel strakker te zitten en ik kreeg moeite met zelfs een paar kilometer hardlopen. Tijdens het eerste trimester was ik ook erg moe en het laatste waar ik op dat moment aan moest denken, was dan ook hardlopen. Nee, dan koos ik liever voor een middagdutje.

Door al die veranderingen in mijn lijf was voor mij de lol er snel af wat hardlopen betreft. Het voelde helemaal niet lekker meer en het ging totaal niet. Elke keer als ik ging, kwam ik gefrustreerd thuis, want ik beleefde er geen plezier aan en het voelde gewoon niet goed. Uiteindelijk was mijn enige training van de week die bij de RunningGirls op dinsdagavond. Daar deed ik maar een beetje half mee en was ik er meer voor de gezelligheid dan voor het hardlopen zelf. Begin juli liep ik mijn laatste kilometers en ik verwacht de komende maanden echt niet meer te gaan hardlopen. Ondanks dat snel niet meer ging, mis ik het wel enorm. Hardlopen blijft voor mij de ideale en meeste fijne manier van sporten en ik kan dan ook niet wachten om ergens begin volgend jaar het weer op te pakken. Maar eerste maar even die baby eruit 😉

Wat doe ik nu wel?

Om toch wel wat beweging te krijgen, doe ik het een stukje rustiger aan en ga ik vaker wandelen. Op mijn vrije dagen wandel of fiets ik ergens naartoe voor mijn beweging. En vrijwel elke dag loop ik naar mijn werk en daar sta ik tijdens werktijd ook niet stil. Vaak tik ik dan ook de 10.000 stappen aan op een dag. Ook volg ik wekelijks een yoga en bevallingscursus waarbij er een uur actief yoga wordt beoefend. Ik merk dat ik hier leer om bewust mijn lichaam aan te voelen en om een stukje rust te krijgen. Zelf vind ik dit heel prettig om te doen en de oefeningen die ik daar leer, doe ik geregeld thuis als voorbereiding op de bevalling. Een hele andere manier van bewegen en een stuk minder intensief, maar dit past zo veel beter bij mij op de dit moment. En dat hardlopen, dat komt ergens begin volgend jaar wel weer!

Zwangerschapsyoga

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Dorien 11 september 2019 at 23:41

  Ik kon het hardlopen volhouden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, maar sinds ik daar voorbij ben ben ik ook overgeschakeld naar rustigere vormen van bewegingen zoals lopen, yoga, zwemmen,…

  • Reply Wilja 16 september 2019 at 20:12

   Wat fijn dat je het hardlopen nog wel het eerste trimester hebt kunnen. En lopen, yoga en zwemmen ik ook wel een stuk prettiger om te doen tijdens de zwangerschap!

 • Reply Jolijn 12 september 2019 at 08:33

  Ik ben nu 14 weken zwanger en heb het ook op een lager pitje gezet; eerder liep ik 4/5 x per week. Wilde dolgraag onder de 20 minuten op een 5 km neerzetten. Op een gegeven moment ging het gewoon niet meer en omdat je gedwongen rustiger aan moet doen, tijdens je zwangerschap, verloor ik wat van mijn snelheid/conditie. Het frustreert mij een beetje dat ik mijn oude niveau niet kon handhaven (duuuuh) maar vind het daardoor wel extra moeilijk om de deur uit te gaan. Elke keer is gewoon duidelijk dat je in hebt geleverd. Ik heb best moeite om mij hier bij neer te leggen. Aan de andere kant kan ik het ook heel goed relativeren. Mijn tijd komt wel weer. Dus ik zo naar buiten voor een 5 kilometer loopje, iets waar ik eerder mijn schoenen niet voor aantrok. Mijn aanpassingsvermogen wordt flink op de proef gesteld.

  Verder rondom de zwangerschap gaat alles goed hoor. Ik wilde gewoon even mijn ei kwijt. Naja die heb ik ook ingeleverd en daar groeit nu een prachtige baby uit voort 😉

  • Reply Wilja 16 september 2019 at 20:15

   Ik snap die frustratie zo goed! Zo bijzonder dat het zo snel achteruit gaat hè, dat had ik totaal niet zien aankomen. Maar misschien ook wel goed ook dat je lichaam aangeeft om het iets rustiger aan te doen. Je lichaam is namelijk druk bezig met het maken van een baby!! En onze tijd om weer ‘lekker’ te kunnen hardlopen komt echt wel weer!

 • Reply Tineke 6 januari 2020 at 15:38

  Hoi! Nu op 20 weken en ik ben nog aan het hardlopen maar het gaat zooo traag om nog maar van de druk op mn blaas te zwijgen.. Maar ik ga toch nog proberen een maandje vol te houden. Hoe gaat het intussen met jou en met de baby? Samen intussen gaan hardlopen? 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.